Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Maja Fredotović: Grad Split se pretvorio u uslužni centar

Maja Fredotović: Grad Split se pretvorio u uslužni centar

Gospodarstva, osim nečeg sitnog namijenjenog turizmu, u gradu nema

Dekanica splitskog Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Maja Fredotović je na edukativnom seminaru 'Poslovni uzlet' u Lori odgovarajući medijima na pitanja komentirala i proračun nove Vlade.

- Previše razvojnim ga ne bih ocijenila, ali isto tako moramo imati na umu situaciju u kojoj jesmo. Ne smatram da je preveliko rezanje bilo čega dugoročno izlaz iz situacije jer prvo pravilo ekonomije je ako srežeš potrošnju, vrlo brzo nećeš imati ni budžetskih prihoda. Pitanje je kako ono malo što ima drukčije upotrijebiti - kazala je.

Jednako jasna je i po pitanju rezanja proračuna u sferi obrazovanja i znanosti.

- Nemam komentara, mi se stalno kunemo u znanost, napredak, obrazovanje i razvoj, a stalno ponavljalo iste greške.

Doduše, svi se trebamo stisniti, svi se trebamo smanjiti, ali trebalo bi onda malo i razmisliti o strukturi trošenja tih sredstava. Voljela bih vidjeti u što će se to stvarno potrošiti. Stalnim parceliziranjem trošenja novca, za sve da ima 'malo malo' ne možete napraviti ništa – poručila je.

Što se tiče poslovne situacije u Splitu odgovorila je 'kako smo na početku'.

- Kad pogledate kakvo nam je gospodarstvo grad se pretvorio u uslužni centar. Tu su u stvari funkcije koje mu spadaju kao glavnom gradu Splitsko-dalmatinske županije odnosno kao administrativnom centru. Velikog gospodarstva, osim nečeg sitnog namijenjenog turizmu, u gradu nema, a stanovništvo se seli u prigradska područja. Grad sa svojom okolinom slabo živi i tu treba definitivno napraviti veliki zaokret - smatra.

Potom je zaključila:

- Prije svega treba zaključiti što grad želi biti. Želimo li i dalje biti šetalište turista s kruzera ili uzeti stvar u svoje ruke i stvarno početi nešto biti. Grad ima puno dobrih predispozicija, od prirodnih, prometnih, jakoga Sveučilišta, veliki tehnološki potencijal, ali treba znati zajedno upregnuti snage i početi raditi na nekoj viziji. Kakvoj god, ovako svatko vuče svoje i resursi se rasipaju.

Vaša reakcija na temu