Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić MAJKA UBIJENOG BLATE ZATRAŽILA MAKSIMALNU KAZNU 'Ubojica je uništio cijeli naš život'

MAJKA UBIJENOG BLATE ZATRAŽILA MAKSIMALNU KAZNU 'Ubojica je uništio cijeli naš život'

'Najveću kaznu tražim zbog zaštite mene, moje djece i cijelog društva', kazala je majka Ivana Mate Blaževića

Presuda Nikoli Gusiću Janjiću za ubojstvo torcidaša Ivana Mate Blaževića zvanog Blato bit će objavljena sutra u podne i pol. Danas su stranke iznijele završne riječi. Optužba traži da se Gusić Janjić primjereno kazni, jer je postupao svjesno i s namjerom da ubije Blaževića. 

Ubo ga je nožem u ranim jutarnjim satima 11. kolovoza 2017. godine na izlasku iz kafića Reket u Stobreču. Blažević i Gusić Janjić imali su sukob i na Veliki petak iste godine. 

Tužiteljica Rene Laura danas je kazala kako ne stoji priča da je Gusić Janjić bio okružen skupinom torcidaša jer za to jednostavno nije bilo vremena. Smatra da je dokazano da je optuženi ubo Blaževića odmah po izlasku iz kafića Reket kada je skrenuo udesno. Drži da su vještaci u Vrapču išli u prilog Gusiću Janjiću jer su prihvatili sve njegove tvrdnje, a obranu je odbacila kao neuvjerljivu i sračunatu na izbjegavanje kaznene odgovornosti. Smatra da je optuženi donio nož od kuće, a ne da ga je kupio na fešti Svetog Lovre istu noć kada je došlo do ubojstva, kako je ustvrdio u svojoj obrani. 

'Patologinja je utvrdila da je smjer ubodnog kanala od dolje lijevo prema gore desno. Dubina iznosi 15 centimetara. Nikakva intervencija Blaževiću nije mogla pomoći s takvom ozljedom. Gusić Janjić dočekao ga je na izlasku i zabio mu nož u srce', kazala je Laura. 

Imala je i primjedbu na svjedoke obrane. 

'Nitko od svjedoka u istrazi nije naveo da je Blažević od Gusić Janjića tražio da klekne. To je iskonstruirano kasnije. Željelo se stvoriti dojam da je žrtva ponizila optuženika. Nije normalno da onaj koji je nekog istukao traži ispriku. Blažević je ispriku tražio zbog noža kojeg je Gusić Janjić imao prilikom sukoba na Veliki petak. On je želio sudjelovati u tom sukobu jer je imao nož. Željelo se sve pripadnike Torcide prikazati kao huligane koji se tuku, ali to nije istina. Blažević je živio za Hajduk, voljeli su ga i članovi Torcide jer je prihvatio krivnju za nešto što nije sam napravio', kazala je Laura, podsjetivši na to da je Blažević sam odgovarao za napad na suca Brunu Marića premda je u restoran upala veća skupina maskiranih mladića. 

Tanja Žuvela Blažević, majka ubijenog Blate, zatražila je najstrožu kaznu za Gusić Janjića, 20 godina zatvora. 

'Očito je da su teze obrane montirane i lažne. Moj sin je bio mlađi i mršaviji od ubojice, a bio je i nenaoružan. Moj sin je bio voljena osoba. Imao je dosta prijatelja. Ubojica je uništio cijeli naš život. Koja cijena može biti za osobu koja je to napravila? Jedino maksimalna kazna, i to tražim zbog zaštite mene i moje djece, cijelog društva. Jedino normalno bi bilo da ga osudite na maksimalnu kaznu i liječenje. Sina mi je ubo u srce, nije mu dao nikakvu šansu za život', kazala je Blatina majka. 

Dok je govorila rasplakale su se njegove sestre.

Obrana: Umorstvo ili prekoračenje nužne obrane

Branitelji Toni Vukičević i Joško Čeh smatraju, pak, da se ne radi o ubojstvu, već o umorstvu, nekad ubojstvu na mah ili prekoračenju nužne obrane. Istaknuli su da Gusić Janjić nije želio sukob i da je reagirao instinktivno okružen neprijateljski nastrojenom masom, preplašen mogućnošću da ozlijedi glavu, što bi s obzirom na njegovo zdravstveno stanje, moglo biti fatalno, a i sjećajući se kako je bio premlaćen na Veliki petak.

I optužba i obrana iznijele su danas prijelomni trenutak večeri. Tužiteljica Laura je navela kako je Blažević od djevojaka koje su sjedile s optuženim tražio da mu ispune glazbenu želju. Došlo je do prepirke i tada je Blažević prepoznao Gusić Janjića kao osobu s kojom se već jednom bio sukobio. Da mu je ispunjena glazbena želja, ništa se od ovoga ne bi dogodilo, konstatirala je Laura.

Branitelj Čeh zaključio je da danas ne bi bili u sudnici da Blažević nije izašao van kafića za Gusić Janjićem. Po njemu, optuženi je bio taj koji je izbjegavao sukob, a ne Blažević. Zamjerio je tužiteljici što uzima samo dokaze i iskaze koji odgovaraju optužbi.

'Nije dokazano da optuženi počinio djelo kako je opisano u optužnici. Obrana drži da nije bilo namjere, unaprijed stvorenog plana, jer optuženi nije mogao znati da će se te večeri sresti s pokojnim', kazao je odvjetnik Vukičević.

Na koncu je i Gusić Janjić rekao da mu je stvarno žao i da nije htio ubiti Blaževića.  

Vaša reakcija na temu