Kod Imotskog zaustavili više od 400 kilograma marihuane za Austriju

Kod Imotskog zaustavili više od 400 kilograma marihuane za Austriju

Droga je pronađena tijekom rutinske kontrole na graničnom prijelazu Vinjani Donji, vozač je bio nervozan te je tako privukao pažnju policije i carine

U splitskoj Policijskoj upravi pohvalili su se rekordnom zapljenom marihuane na graničnom prijelazu Vinjani Donji. Među tovarom lubenica za Austriju, pronađeno je više od 400 kilograma marihuane. Vozač iz Crne Gore je uhićen i predan na ispitivanje u Državno odvjetništvo u Splitu. Vrijednost zaplijenjene marihuane cijeni se na nekoliko milijuna kuna, odnosno, više od 800 tisuća eura. 

Pažnju policije i carine na graničnom prijelazu privuklo je nervozno ponašanje vozača. Kada su krenuli u pretragu tereta, osjetili su karakterističan miris marihuane. Ubrzo su pronašli nekoliko paketa ispod paleta lubenica. No, to je bio samo početak. 

Evo što je o akciji kazao Dušan Jenjić, šef Službe kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske: 

- Jučer je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Prilikom ulazne kontrole na graničnom prijelazu Vinjani Donji oko ponoći 11. na 12. lipnja službenici carine i policije su u cilju kontrole osoba i roba obavljali pregled teretnog priključnog vozila registracija Crne Gore kojim je upravljao 56-godišnji crnogorski državljanin s prijavljenim prijevozom voća. 

Zamijetili da se među lubenicama prevozi više paketa. Muškarac je odmah uhićen. Pronađeno je 397 paketa sa 422,3 kilograma marihuane. 56-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu. Ovo je nastavak niza složenih i uspješnih istraživanja iz domene zlouporaba droge na području Policijske uprave. Aktivnost policijskih službenika u uličnoj redukciji, funkcionalno partnerstvo s djelatnicima carine i inspekcijskih službi, kao i operativnost službenika Službe kriminaliteta droga te policijskih postaja rezultirali su kvalitetnim zahvatom u sigurnosni problem preprodaje, dostupnosti i korištenja droga - kazao je Jenjić. 

Potvrdio je da je ovo najveća količina marihuane koju su zaplijenili. Tako je oboren rekord iz 2013. godine kada je na području Vrgorca zaplijenjeno 83 kilograma marihuane. 

Jenjić je kazao kako je početna točka krijumčarenja bila u Albaniji i da je marihuana bila namijenjena tržištu Zapadne Europe. Zbog toga će kontaktirati i policije susjednih zemalja kako bi ih izvijestili o zapljeni. Kriminalističko istraživanje se nastavlja ne bi li se eventualno došlo do ostalih uključenih u ovaj posao krijumčarenja marihuane za tržište Zapadne Europe. Jenjić cijeni da je vrijednost zaplijenjene marihuane veća od 800 tisuća eura. 

- Cijena kilograma marihuane kod nas se kreće oko dvije tisuće eura ili 15 tisuća kuna, u uličnoj prodaji doseže puno veću vrijednost. Cijena u zemljama Zapadne Europe kreće se od tri do četiri tisuće eura po kilogramu, čak i više - kazao je Jenjić. 

Novinare je zanimalo je li policija možda dobila dojavu o sumnjivom teretu. 

- Ovo je rezultat kontinuiranog rada na suzbijanju svih vrsta krijumčarenja. Kontinuirano se prate trendovi i načini krijumčarenja, shodno tome se usmjeravaju naše aktivnosti. Ova zapljena je rezultat odličnog rada policije i carine. Nije bilo dojave. Postupanje je bilo usmjereno prema operativno zanimljivim pojedincima i međunarodnim skupinama koje se bave krijumčarenjem - kazao je Jenjić. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare