Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com MARKOVIĆA JAMA Obilježava se 80. obljetnica pogibije 140 vojnika i civila kraj Trilja

MARKOVIĆA JAMA Obilježava se 80. obljetnica pogibije 140 vojnika i civila kraj Trilja

Prvi put je otvorena 1990. godine

U mjestu Podi pokraj Trilja, na Markovića jami, u organizaciji Grada Trilja i Župe svetog Ivana Krstitelja Grab, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora u subotu će se obilježiti 80. obljetnica pogibije 140 pripadnika hrvatske vojske i civila krajem svibnja 1944. godine. 

'Ubijeni hrvatski vojnici od strane pripadnika Desete dalmatinske partizanske brigade podrijetlom su iz cetinskog, imotskog, duvanjskog, posuškog, grudskog, ljubuškog, vrgoračkog kraja', poručuju organizatori. 

Prije same mise, u 10.15, mr. sc. Ivan Kozlica autor knjige 'Markovića jama' i 'Krvava Cetina' održat će prigodnu riječ. Svetu misu na jami s početkom u 10.30 predslavit će fra Ante Udovičić, župnik Župe Gospe van grada u Šibeniku.

Nakon bitke u Aržanu, 27. i 28. svibnja 1944. godine, veća skupina hrvatskih vojnika i civila zarobljena je i odvedena do Markovića jame, na Podima pokraj Trilja. Jama je prvi je put otvorena 1990. nakon višestranačkih izbora i tada su se speleolozi spustili u nju te snimili ostatke kostiju. Sustavno istraživanje započelo je 1993. kada je ustrojeno Vijeće za istraživanje grobišta Podi u općini Trilj. Tada su pronađene kosti 102 vojnika te su prebačene u Klinički bolnički centar Firule u Splitu na Odjel patologije gdje su se nalazile osam godina. Zbog nedostatka sredstava nije napravljena DNK analiza, a kosti su zaslugom župnika i župljana župe Dobranje prebačene u spomen-kosturnicu u Dobranje gdje počivaju zajedno s ostalim žrtvama bitke za Aržano.

Vaša reakcija na temu