Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Markovina: Frljićeva predstava nam je potrebna jer Crkva upravlja skoro svim institucijama te društvenim i političkim procesima

Markovina: Frljićeva predstava nam je potrebna jer Crkva upravlja skoro svim institucijama te društvenim i političkim procesima

Ideja da bi netko želio cenzurirati pojedince i predstave čini se posebno nastranom u situaciji u kojoj ti isti vape za obračunom s nasljeđem totalitarizma

Kandidat Nove ljevice za splitskog gradonačelnika Dragan Markovina komentirao nam je održavanje predstave Olivera Frljića 'Naše nasilje i vaše nasilje' na Marulićevim danima.

- Čitava Ružićeva poetika kojom je selekcionirao prošlogodišnje i ovogodišnje Marulićeve dane predstavlja dobrodošao izazov svakoj vrsti konzervativizma i ideji konformističkog teatra. Vezano uz to, gostovanje predstave koja se ozbiljno obračunava s dogmama, u gradu u kojem je klerikalizam uzeo toliko maha, da Crkva upravlja manje-više svim institucijama te društvenim i političkim procesima, smatram nasušno potrebnim.

Što mislite o najavljenom prosvjedu ispred HNK Split?

- Ideja da bi netko želio cenzurirati pojedince i predstave čini se posebno nastranom u situaciji u kojoj ti isti vape za obračunom s nasljeđem totalitarizma. Prosvjed, dakle, najavljuju i organiziraju oni kojima je jedini cilj da svim drugima nametnu vlastita viđenja i način života, a one koji se s tim ne slažu cenzuriraju i smjeste na prikladno mjesto. Sve bi to bio manji problem da nemaju potporu Splitsko-makarske nadbiskupije, koja je svojim patetičnim priopćenjem uspjela nadmašiti čak i vlastite standarde. Količina patetike i uzvišenih misli koje to priopćenje emitira, otprilike su jednaki strastvenoj želji da se uguši i onemogući svaka slobodna misao. Što sve govori u prilog tome da bi predstavu trebalo uvrstiti i u redovni repertoar HNK.

Cijenite li inače rad Olivera Frljića?

- Sve skupa postaje još smješnije znamo li da je Frljić jedan od najboljih kazališnih redatelja s ovih prostora, s ozbiljnom europskom karijerom. Pri čemu u svim sredinama u kojima je radio predstave nailazi na isti reakcije istih struktura. Drugim riječima, ako se i proleteri svih zemalja nisu uspjeli ujediniti, nazadnjaci svakako jesu. Jedino što se takvima na koncu može poručiti je samo jedna riječ: otpor.

Vaša reakcija na temu