MARŠ ZA ZNANOST Aida Batarelo: Ulaganje u znanost znači puno bolju budućnost i neodlazak u veće gradove ili inozemstvo

MARŠ ZA ZNANOST Aida Batarelo: Ulaganje u znanost znači puno bolju budućnost i neodlazak u veće gradove ili inozemstvo

Pozvala je građane da joj se pridruže u subotu 22. travnja u 11 sati u Đardinu

Kandidatkinja za gradonačelnicu Aida Batarelo i SDP-a Split, predstavila je dio svog programa vezan uz obrazovanje u Splitu te je pozvala građane da joj se pridruže na 'Maršu za znanost' koji će se održati u subotu 22. travnja, okupljanje je u Đardinu u 11 sati. Istaknula je kako obrazovanje nikada nije trošak, već investicija u budućnost.

- Koalicija SDP-a i HNS-a je u više svojih istupa kazala što misli napraviti na lokalnim izborima po pitanju znanosti. Međutim, imamo jedan veliki problem, zakonodavac želi promijeniti zakonodavni okvir i na određeni način dovesti u nepovoljan položaj studente koji idu na stručne studije. Sutra će ljudi doći i marširati za znanost. Ovom prigodom pozivam sve građane da dođu i pridruže se maršu za znanost. To je nešto što stvara našu budućnost, danas ulaganje za znanost znači za petnaest godina puno bolji način života za naše građane i neodlazak u veće gradove ili inozemstvo. Kada budemo u službi obnašanja vlasti, sve ćemo učiniti da lokalna razina profitira od toga i da maksimalno uloži u programe i škologradnju - kazala je Aida Batarelo.

Istaknula je kako lokalna zajednica može napraviti puno, podižući standarde za škole i vrtiće, može uvoditi nove lokalne programe, može uvesti građanski odgoj, dodatno stimulirati nastavnike kroz dodatne programe.

- Nismo samo činovnici koji će potpisivati naloge koji dolaze iz škola, mi smo osnivači 27 škola i imamo pravo intervenirati u tom pravcu. U vrijeme SDP-ove vlasti škola Pazdigrad je privedena kraju, uz jako puno problema i repova koji su se vukli kroz vlasti prije nas. To je škola budućnosti, škola 21. stoljeća, ona će imati trodijelnu dvoranu, protuatomsko sklonište i trebala bi biti u funkciji do kraja ove godine. Vrtiće treba sagraditi na istočnim dijelovima grada, zatražila sam da se neiskorišteni prostori u donjim dijelovima zgrada pretvore u nove vrtiće, tako bi najveću skupinu vrtić Radost podijelili u dvije ustanove, što ona po broju i zaslužuje. Međutim, Ministarstvo se nikada nije očitovalo, a čak smo imali i odluku Gradskog vijeća - kazala je. 

- Marš nije znak potpore samo znanstvenicima i ljudima koji rade na našim fakultetima, već je znak potpore za sve ljude koji rade čestito i teže u svom radu istini te rade predano. Tako mislim da bi se svi naši sugrađani trebali odazvati pozivu - dodao je znanstvenik Joško Markić

Tom prigodom Batarelo je upitana i za stanje blokiranog računa Prometa. Mišljenja je kako treba napraviti analizu poslovanja tvrtke. 

- Treba vidjeti koliko broj zaposlenih odgovara poslovanju, treba napraviti jedno restrukturiranje poduzeća te vidjeti što će pokazati. Promet je vrlo važna komunalna tvrtka grada i ne možemo ostaviti ga, a da on ne funkcionira.

- Sada se otvara natječaj EU fondova gdje grad može aplicirati, otvoren je do 1.rujna. Preko fondova se može kupiti 30 novih autobusa, a tako bi se rasteretio budžet grada. Treba revizirati sve gradske tvrtke i naći najbolja rješenja - mišljenja je Srđan Gjurković, koji je upitan i za potez Hajduka koji pozajmljuje novac Splitskom savezu športova za druge klubove.

- Vidim da se Hajduk stabilizirao financijski, to je dobro i za pozdraviti. Hajduk je uz simbol grada, sportski nositelj koji je pružio ruku klubovima. On je taj koji će pomoći i jačati sliku splitskog sporta tako sport će dobiti novu dimenziju na čelu s Hajdukom. Mi smo već rekli da od boravišne pristojbe, 0,5 kuna za kulturu i sport i neovisno mogu funkcionirati i razvijati sportski turizam kroz taj model. To su programi na kojima trebamo raditi, obrazovanje, istraživanje i razvoj naši su prioriteti. Nema zemlje u svijetu koja je razvijena a da nije ulagala u ovo. Naša djeca za deset godina ne smiju raspravljati o ovome, to je naša odgovornost sada - zaključio je.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare