Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Marš za znanost u Splitu: Želimo upozoriti na opasne glasove protiv cijepljenja, promoviranje teorija zavjere, klimatske promjene...

Marš za znanost u Splitu: Želimo upozoriti na opasne glasove protiv cijepljenja, promoviranje teorija zavjere, klimatske promjene...

Kreće se u subotu, u 11.55 sati, ispred nekadašnje Sveučilišne knjižnice u Đardinu

Grad Split pridružit će se 14. travnja globalnom pokretu Marš za znanost koji se na isti dan organizira u više od 250 gradova na svijetu. Jedan od organizatora splitskog Marša za znanost, Luka Baričić, poručio je kako izborom rute žele upozoriti na potpuno povlačenje znanosti, obrazovanja, studenata i općenito života iz povijesne jezgre i na sve veću kapitulacijom grada pred turističkim objektima. 

- Krećemo u subotu ispred nekadašnje Sveučilišne knjižnice u Đardinu, spustit ćemo se preko Hrvojeve ulice gdje je nekad bio dio Ekonomskog, Pomorskog i Filozofskog fakulteta, preko Poljane kraljice Jelene, odnosno pored Instituta Ivo Pilar te Filozofskog fakulteta u Splitu, prostor koji je pod sve većim pritiskom da znanstvenici isele i da prepuste tu atraktivnu lokaciju hotelima i hostelima, zatim se spuštamo Ulicom Marka Marulića ispred zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Voćnom trgu i završavamo na Rivi – najavio je Baričić te dodao kako je danas u Hrvatskoj Marš za znanost potrebniji nego ikad jer su ugrožene osnovne postavke znanosti, znanja i znanstvenog rada, a sve društvene vrijednosti i kriteriji su srozani do dna.

- Split je i sveučilišni grad sa Sveučilištem u Splitu koje je drugo po veličini sveučilište u Hrvatskoj s 25.000 studenata, a prema posljednjim listama prvo u Hrvatskoj po kvaliteti. Želimo pokazati da je Split bio i još uvijek jest znanstveni grad, grad istraživanja i inovacija, grad koji je poželjan ne samo studentima iz bliže okolice već i studentima iz cijelog svijeta - rekao je Baričić.

Marš želi upozoriti, ističu organizatori, na glasove protiv cijepljenja djece koji postaju sve glasniji i sve opasniji, klimatske promjene i potrebu za održivim razvojem kroz alternativne oblike energije, opasnost od promoviranja teorija zavjere, napad na ženska ljudska prava i borbu za veću rodnu ravnopravnost, odustajanje od provođenja cjelovite kurikularne reforme, srozavanje društvenog i ekonomskog statusa visoko obrazovanih.

- Žalosno je što u 21. stoljeću moramo marširati za znanost, a znanost nam je omogućila napredak civilizacije. Kada su ugroženi znanost i obrazovanje, ugroženi su sami temelji našega društva i blagostanja. Bez nepristranih činjenica, informiranih građanki i građana i slobodne potrage za istinom, Hrvatska i svijet ne mogu biti mjesto u kojem će naša djeca moći živjeti, rasti i prosperirati. Obrazovanje i znanost trebaju zato biti temelji svakog modernog društva - zaključio je Frano Barbir, šef katedre za termodinamiku na FESB-u.

Vaša reakcija na temu