Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Marušić: Barbir širi neistine, Puljak se bavi politikantstvom, a ja se nadam da će na Trsteniku prevladati razum

Marušić: Barbir širi neistine, Puljak se bavi politikantstvom, a ja se nadam da će na Trsteniku prevladati razum

Investitori pokušavaju od jedne zapuštene neugledne površine koja je u privatnom vlasništvu napraviti društveno koristan projekt

Na tekst o skupu građana na Trsteniku o izmjenama GUP-a koje se odnose na taj kotar, reagirao je Hrvoje Marušić, gradski vijećnik iz redova HDZ-a čiji projekt je predložen u strateškom dokumentu, u Ulici Moliških Hrvata.

Prenosimo Marušićev osvrt.

'U navedenom tekstu je izneseno niz namjernih ili nenamjernih neistina što sam ovim putem dužan demantirati. Kotarski vijećnik SDP-a Damir Barbir navodi kako je pola navedenog zemljišta na kojem se predlaže izgradnja škole, sportskih sadržaja, garaža… u vlasništvu Grada Splita što apsolutno nije točno i baca potpuno krivu sliku na cijelu priču. Naime, od 5200 metara kvadratnih samo 200 kvadrata je u vlasništvu Grada, a ukoliko je Grad vlasnik manje od 10 posto parcele dužan je većinskom vlasniku prodati zemljište po tržišnoj cijenu. 

Dakle, za početak je važno reći da se cijeli projekt gradi na privatnom zemljištu, a ovakve izjave samo govore o politikantskim namjerama pojedinaca kako bi prikupili jeftine političke poene jer ta ista osoba kaže da će oni stati uz narod i biti protiv predloženih promjena GUP-a.

Od 9500 stanovnika Gradskog kotara Trstenik čiji sam kotarski vijećnik nekad bio i kad sam bio na skupu je bilo 40-ak ljudi što apsolutno ne čini nikakav reprezentativni uzorak da zaslužuju ovoliki medijski prostor.

Međutim, kada Marijana Puljak tu umiješa svoje ruke sa svojom strankom Pametno koja je na prošlim izborima dobila otprilike isti broj glasova koliko je bilo nazočnih na ovom skupu, onda je potpuno jasno da se ovdje radi o čistom politikantstvu i najnižem obliku političkog podilaženja onima koji ili ne razume ili nisu upućeni u cijelu situaciju.


Zbog pojašnjenja cijele situacije, ukratko ću obrazložiti zahtjev za promjenu GUP-a na navedenoj parceli u GK Trstenik:

Dakle, radi se o privatnoj parceli na kojoj je u izvornom planu iz 1968. bila predviđena stambena izgradnja, a što je razvidno na gornjoj slici. Ove udruge se vole pozivati na izvorni plan izgradnje Splita 3 pa evo onda neka ga i podrže. Mi kao grupa investitora na toj parceli na kojoj se sada nalazi potok i hrpe otpada i potpuno je neupotrebljivo za građane Splita želimo napraviti dvije etaže podzemne garaže, od čega bi jedna bila u javnoj namjeni kako bi stanari obližnjih zgrada napokon imali gdje parkirati svoja vozila. Također, u planu je izgradnja otvorenog sportskog igrališta koje se potpuno uređeno predaje Gradu Splitu u vlasništvu, a Gradskom kotaru na upravljanje. Izgradila bi se privatna zdravstvena škola koja u ovom gradu radi već 22 godine te su njene potrebe nadišle prostorne kapacitete u kojima se trenutno nalazi. Uz školsku zgradu bilo bi nešto poslovnih prostora i stanova i to maksimalno 4 (četiri) etaže čijom bi se prodajom djelomično namaknula sredstva za izgradnju školskih sportskih garažnih sadržaja. Naime, za napomenuti je da privatne škole u Hrvatskoj ne sufinanciraju ni gradovi ni Županija ni Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta već se financiraju isključivo iz školarina polaznika. Dakle, za svoje mjesto pod suncem se bore isključivo kvalitetom i traženim programima. Također je za društvenu zajednicu bitno da bi se na navedenoj lokaciji zaposlilo oko 150 djelatnika, tj. toliko mladih obitelji bi sljedeće godine manje napustilo Hrvatsku za što se, nadam se,  svi zalažemo.

Dakle, investitori pokušavaju od jedne zapuštene neugledne površine koja je u privatnom vlasništvu napraviti društveno koristan projekt od kojeg bi korist imali svi građani Splita, a naročito Gradski kotar Trstenik. Dok Marijana Puljak traži izgradnju nove škole na Pazdigradu, naravno iz gradskog i državnog proračuna, ovdje brani gradnju privatne škole, financiranu iz vlastitih sredstava koja bi trebala napuniti proračun iz kojega bi se trebala izgraditi škola na Pazdigradu. Nadam se da će prevladati razum te da će građani Gradskog kotara Trstenik, a i gradski vijećnici na skorašnjoj sjednici Gradskog vijeća podržati za Grad Split ovaj kvalitetan projekt kojim će se riješiti jedan veliki problem u Gradskom kotaru Trstenik na zadovoljstvo građana, budućih djelatnika i poduzetnika.'

Vaša reakcija na temu