Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MEDITERANSKI DAN OBALE: Ribe, školjke, bicikl za reciklažu i razne igre privukli su veliki broj djece i mladih

MEDITERANSKI DAN OBALE: Ribe, školjke, bicikl za reciklažu i razne igre privukli su veliki broj djece i mladih

Aktivisti Male filozofije pobrinuli su se da polaznicima kroz zabavu pruže vrijedne informacije

'Sredozemna medvjedica ugrožena je vrsta, jer su ljudi uništili njezin dom, bacali su puno smeća i sad ih ima jako malo', 'U more se ni slučajno ne smije bacati plastični otpad, jer se životinje mogu otrovati i nasukati' - sve to moglo se čuti u subotu ujutro iz dječjih usta nakon radionice Udruge Mala filozofija, pod nazivom 'Anuška, sredozemna medvjedica', koja je održana u Strossmayerovu perivoju (park Đardin), u sklopu obilježavanja Mediteranskog dana obale. Za najmlađe, koji su svojim pitanjima, maštovitim dosjetkama i zanimljivim zaključcima oživjeli Strossmayerov perivoj, upriličeno je više radionica ovisno o dobi, a zajedničke teme bile su biljni i životinjski svijet mediteranskog podneblja i očuvanje okoliša. 


Aktivisti Male filozofije tako su se pobrinuli da polaznicima kroz zabavu pruže vrijedne informacije, pa su održali još tri različite radionice: 'Photo hunting' za tinejdžere - interaktivnu igru traženja i fotografiranja zadanih objekata kroz šetnju po gradu, edukativni kviz 'Što znam o Mediteranu' i turnir 'Mediteran' za djecu školske dobi.


'Udruga se najviše bavi razvojem kritičkog mišljenja, a u pripremi je i istraživački projekt o zastupljenosti tema od ekološkog značaja kroz školski program' - kazao je predsjednik Male filozofije i profesor na splitskom Filozofskom fakultetu Bruno Ćurko. Najavio je i da uskoro izlazi knjiga s pedeset fotografija Stipe Suraća, čiju je izložbu 'Legende Mediterana' moguće vidjeti u Galeriji Muzeja grada Splita i kojom je otvoren ovogodišnji Mediteranski dan obale. Svaka od fotografija bit će popraćena pričom.

 

ReCan fondacija predstavila je projekt 'ReCan bicikl: pedaliranjem do prvog stadija reciklaže limenki', a mogli su ga isprobati svi zainteresirani posjetitelji. Namjera projekta je postati spona između proizvođača limenki, distributera pića, potrošača, komunalnih tvrtki i centara za otkup recikliranog materijala, pojasnila je Milica Vujović, koordinatorica projekta za Crnu Goru. Ona nam je otkrila i da se aluminijske limenke mogu sto posto reciklirati, dok je primjerice, za razgradnju samo jedne limenke potrebno više od dvjesta godina. 

Živo je bilo i na promotivnom štandu Sveučilišnog odjela za studije mora, na kojem se kroz lupu moglo vidjeti teksturu ježeva, školjki i rakova, kao i upoznati se s morskim vrstama u akvariju. Zbog sve većih temperatura i podmorski ekosustav se mijenja, pa je tako uz dosadašnje morske jedinke, zadnjih godina zabilježena i pojava invazivnih vrsta, kao što su primjerice invazivne kamenice, pojasnila nam je stručna suradnica na Odjelu nastave Jelena Nejašmić.


Svoje aktivnosti na promotivnim štandovima predstavili su organizator Mediteranskog dana obale – Centar za upravljanje obalom (PAP/RAC) te partneri: Hrvatski hidrografski institut, RERA SD, Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, Ekonomski fakultet, Pomorski fakultet te Institut Plavi svijet, Udruga Sunce, CEDRA, Muzej grada Kaštela, Gimnazija Vladimir Nazor i Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije. 

Za one koji nisu stigli u subotu prošetati Strossmayerovim perivojem, svi štandovi bit će ponovno otvoreni u nedjelju, 23. rujna od 16.00 do 19.30 sati te u utorak, 25. rujna od 14.00 do 17.00 sati. Točne satnice početka radionica provjerite u programu događanja na www.coastday.org. Vidimo se!

Vaša reakcija na temu