Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MEĐUNARODNO PRIZNANJE: 'Ovaj je dan jedan od najsvjetlijih u povijesti Hrvatske'

MEĐUNARODNO PRIZNANJE: 'Ovaj je dan jedan od najsvjetlijih u povijesti Hrvatske'

Tradicionalno primanje za predstavnike nacionalnih manjina i konzularnih zborova održano je u zgradi Županiji

Povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske u zgradi Splitsko-dalmatinske županije održano je primanje za predstavnike nacionalnih manjina i konzularnih zborova. 

Dožupan Luka Brčić prisjetio se riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana: 'Današnji dan, 15. siječnja 1992. godine, bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, 14-stoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana'.  Podsjetio je kako tadašnje međunarodno priznanje nije stiglo samo od sebe, već se diplomatska bitka događala u okruženju žestokih borbi za oslobađanje hrvatskog teritorija koje su na bojištu vodili hrvatski branitelji. 

- Svima koji su dali svoj doprinos ostvarenju toga priznanja, od srca zahvaljujem te želim i u ovoj godini nastavak izvrsne suradnje sa svim predstavnicima konzularnog zbora u Splitu i svim predstavnicima nacionalnih manjina, na dobrobit svih građana Splita i županije, te svih ljudi dobre volje – kazao je Brčić.

Predsjednik Gradskog vijeća Splita Igor Stanišić prisutnima se obratio u ime gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

- Većina vas ste svjedoci tih događanja i zato ne ću ponavljati ono što je zamjenik župana već kazao. Rekao bih da je i moja generacija ponosna na te dane i taj događaj, a uz međunarodno priznanje dodao bih i ne manje važnu činjenicu mirne reintegracije Istočne Slavonije koja je bila kruna potpune suverenosti Republike Hrvatske. Danas nam preostaje borba za bolji život, za zaustavljanje iseljavanja mladih i razvoj međusobnog uvažavanja i tolerancije u našem društvu - rekao je Stanišić.

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar se pridružio čestitkama i pohvalio dosadašnju suradnju i poželio nastavak izgradnje još tolerantnijeg i još boljeg društva za sve.

U ime konzularnog zbora županiji i gradu Splitu na dosadašnjoj izvrsnoj suradnji zahvalio doajen konzularnog zbora, počasni konzul Kraljevine Švedske, Slobodan Aničić, a čestitku je uputio i predsjednik Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Splitsko-dalmatinske županije, predstavnik makedonske nacionalne manjine Angel Mitrevski

- Konzularni zbor u Splitu ima 21 člana, što znači da je 21 zemlja u svijetu dala puno povjerenje nama da ih zastupamo, što je dokaz da je i Hrvatska mjesto koje je atraktivno u mnogo pogleda. Atraktivna smo turistička destinacija. Naša je dužnost pomagati građanima država koje zastupamo u problemima s kojima se susreću. Koristim priliku iskazati zahvalnost Splitsko-dalmatinskoj županiji na svesrdnoj pomoći koju primamo u pogledu svih angažmana koji su nam potrebni- izjavio je Aničić u ime konzularnog zbora, te dodao: -Dan priznanja je dan kojeg se svi sjećamo. Taj dan je neizbrisiv u našoj memoriji. Želja nam je da iskustva zemalja koja zastupamo primijenimo i u Hrvatskoj. Oni dolaze s kapitalom, sa željom ulaganja u ovaj naš prostor i ciljem da nešto naprave - poručio je Aničić.

Mitrevski je dodao kako je ovaj dan jedan od najsvjetlijih dana u povijesti Hrvatske. 

- Nemojmo zaboraviti da smo svi mi u to vrijeme 1992. godine bili državljani Republike Hrvatske, živjeli u ovoj državi i više od devedeset posto nas je na referendumu glasovalo za osamostaljenje Republike Hrvatske. U temeljima moderne Hrvatske, utkani su i životi brojnih pripadnika nacionalnih manjina koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu. Vjerujem da je to garancija međusobnog suživota. Ovih 27 godina samostalnosti, da ne kažem 25 godina punog suvereniteta Republike Hrvatske, postali smo primjer kako se pitanja prava nacionalnih manjina trebaju rješavati. S punim pravom mogu ustvrditi da su prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj od svih europskih zemalja na najvišoj mogućoj razini - kazao je Mitrevski.

Vaša reakcija na temu