Mertojak odao počast poginulim braniteljima, pred mural u Odeskoj došao i general Mile Dedaković Jastreb

Mertojak odao počast poginulim braniteljima, pred mural u Odeskoj došao i general Mile Dedaković Jastreb

Postavit će se i spomen ploča na kojoj će se nalaziti imena Roberta Lesandrića, Jurice Bakića, Vlade Odaka i Ede Vidakovića

Za žrtve Vukovara i Škabrnje, te za sve pale poginule branitelje s Mertojaka kao i za sve branitelje stradale u Domovinskom ratu, na trgu u Odeskoj ulici u utorak popodne zapaljene su svijeće, te im je odana počast. Prvu svijeću zapalio je general Mile Dedaković Jastreb, s kojim je bio pukovnik Marko Vukasović, zapovjednik prve pješačke bojne Četvrte brigade, kao izaslanik generala Miljenka Filipovića, predsjednika Zajednice branitelja 'Gojko Šušak'.

Također su nazočila djeca OŠ Mertojak sa svojim učiteljicama, župnik s Merojaka don Vjenceslav Kujundžić, brojni branitelji i stanovnici kotara.

Ovo je prvo ovakvo odavanje počasti na Mertojaku, a na ideju je došla prof. Tea Bakota, koja predaje fiziku i matematiku u splitskoj Pomorskoj školi, a usto je i predsjednica Vijeća Gradskog kotara Mertojak.

- O ovome sam već duže vremena razmišljala, i onda sam krenula u realizaciju. Htjela sam na najbolji način oplemeniti ovaj čin na trgiću u Odeskoj ulici, pred muralom koji su prije nekoliko godina oslikali momci s Mertojaka, mahom pripadnici Torcide, sa slikom vukovarskog Vodotornja, te s likovima generala Blage Zadre, Ante Gotovine i Andrije Matijaša Pauka. Pozvala sam i generala Milu Dedakovića Jastreba, kojeg sam upoznala prije dvije godine, i koji se rado odazvao pozivu. Vjerujem da će ovo postati tradicija - kazala nam je Tea Bakota, predsjednica Vijeća GK Mertojak.

Otkrila nam je i da će se poginulim braniteljima s Mertojaka postaviti spomen ploča, na kojoj će se nalaziti imena Roberta Lesandrića iz  141. brigade, Jurice Bakića iz 6. domobranske pukovnije, Vlade Odaka iz 4. gardijske brigade i Ede Vidakovića, također iz 4. gardijske brigade.

- Poanta je da se bezuvjetna ljubav prema domovini i doprinos njoj bez obzira na cijenu prenese na mlađe generacije. Svjetlo sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, za pale branitelje iz svakog kvarta mora gorjeti u svakom kvartu naše zemlje - za kraj će prof. Tea Bakota.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare