Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Miljen Chovan: Za brojne programe krnjevala nema mjesta u medijima dok se ne ispolitiziraju

Miljen Chovan: Za brojne programe krnjevala nema mjesta u medijima dok se ne ispolitiziraju

Svatko ima u Splitu potrebu da nešto negativno iskomentira, samo zato da sebe dovede u prvi plan

Organizator krnjevala u Splitu Miljen Chovan, pod naslovom 'Sve tajne Splitskog krnjevala' podsjetio je na ovogodišnja događanja dok su maškare imale ključeve grada u rukama.

- Čim ste pročitali naslov vjerojatno ste odmah pomislili na 'političke smicalice'. Prava tajna su ostali brojni programi krnjevala za koje nema mjesta u medijima dok se ne ispolitiziraju. Kako je organizator najavio tematiku ljubavi i plesa te krnjeval bez politike, a meštri karnevala borbu za povratak ljubavi u Split, tako su razne političke struje jedva čekale izgovor da započnu razna prepucavanja. Svatko ima u Splitu potrebu da nešto negativno iskomentira, ali ne zato da se nešto poboljša, nego samo zato da sebe dovede u prvi plan - krenuo je. 

Građani zatrpani ispolitiziranim informacijama, naveo je, izgube svaku nadu u bolje sutra. Tako i krnjeval izgubi svoju čar, ali i bilo kakva samoinicijativa kreativnih pojedinaca ovoga grada.

I ovo je bio dio namjere ekipe Spli'skog krnjevala da ukaže upravo na potrebu ljubavi i tolerancije među svima. Promovirali su se različiti plesovi: salsa, zumba, disco, tango, house, i zasigurno se svima ne sviđa glazba ovih drugih, no u ovom krnjevalu su svi objedinjeni u jednu tematiku. Na stranu i tematika da se slični festivali upravo i organiziraju u povijesnim spomenicima, u pulskoj Areni, dubrovačkom Revelinu, trogirskom Kamerlengu. 

- A techno na Peristilu postoji kao tradicija već desetak godina prije svih njih u sklopu Krnjouse partija. Kada je zamrla glazba u Đardinu, u kojem je već prošle godine skoro tisuću ljudi uživalo na istom eventu (također bez ijedne prijave policiji), svi su zamoljeni da se pozitivno i u ljubavi i na to reagira, jer i to treba biti primjer tematike krnjevala - istaknuo je. 

- S druge strane, Hrvatska reklamira Croatia 365 slogan, a da li smo spremni išta ponuditi turistima zimi kada nemaju more? Spaljena je Birokracija, koja se uz politiku najčešće ispriječi upravo zato da podijeli ljude na lijeve i desne, na 'naše' i 'njihove'. Podjela društva na svim razinama sprječava nas da volimo jedni druge, ali i napredujemo u projektima. Supjerino i Wonder Valentina vraćaju se na Mars i Veneru, no mi ostajemo ovdje živjeti zajedno i volimo se. To je bila poruka ovogodišnjeg splitskog krnjevala – poručio je Chovan.





Zatim je ponovio pregled raznih programa koji uspješno održanog, posjećenog i izuzetno pozitivnog, a koje mediji, kako je napisao, nisu imali potrebu popratiti ukoliko nema skandala, te su upravo oni ostali najveća tajna Splitskog krnjevala 2016.

- Rekordan odaziv građana i plesača na predaju ključeva grada koju bi prijašnjih godina popratilo samo nekoliko novinara uz predstavnike Grada i krnjevala. Maštovit program uz Krnjevalsko vjenčanje i Zumba party napunio je Rivu već prvog dana.



Potom predavanje o povijesti Splitskog krnjevala prof. Gorana Borčića, koji je kazao je, otkrio da je Splitski krnjeval još od srednjeg vijeka uvijek bio plesni. Mnoge zanimljivosti i ludosti su se mogle saznati u kazalištu na predavanju prof. Borčića. 

Održao se i tango pod maskama u kavani HNK Split... 





Treba spomenuti i radionice za osobe s posebnim potrebama. Naime, Supjerino i Wonder Valentina su s ekipom Centra plesa obilazili sve ustanove preko tjedna izrađujući kartonska srca koja su se dijelila po rivi, pjevali s njima.





Pojasnio je i Love Carnival Rave, elektronski glazbeni festival.

- Dugo najavljivan kao prava senzacija, te oglašavan skromnim budžetom po cijeloj regiji ipak je uspješno i održan. Glazba u Peristilu i Đardinu je prekinuta ranije nego su uopće partijaneri i počeli dolaziti. Nije bilo niti jedne prijave od policije, a i prošle godine u Đardinu je bilo krcato bez prijava. Techno je čak desetak godina bio za maškare upravo na Peristilu. U miru i ljubavi kako i priliči ovoj temi karnevala organizatori su reorganizirali situaciju. No u medijskoj sjeni toga je bilo rođenje novog i jedinog zimskog elektronskog festivala i odlična zabava na Gripama - osvrnuo se na 'techno party' u centru grada i na Gripama. 





Tu je, nastavio je, i glavna povorka povorka prebačena zbog prelijepog vremena na subotu tako su se mogle na Rivi vidjeti i atraktivne kreacije, ali i gosti iz svih krajeva svijeta. 




Skakavac, dječji krnjeval, i prošle i ove godine bilježi  rekordnu posjećenost u podne na Rivi što itekako opravdava namjere organizatora da dio karnevala prebaci na vikend kada je dostupniji svim građanima, Paškare, krnjeval pasa je izazvao izuzetnu znatiželju starih i mladih. 







Zatim, Ples s anđelima najveći disko za djecu s inkluzijom na svijetu, te salsa maskenbal.



Za Skakavac mali, krnjeval vrtića, napomenuo je Chovan , prvi put je organizator platio osim gradskih autobusa i autobuse iz županije, pa su priliku za sudjelovanje imali i mališani iz Trilja, Marine i ostali udaljenih mjesta Splitske županije. Oko 800 djece uživalo je u dječjim maškarama, predstavljanju maski, zajedničkim igrama i plesovima.




Na koncu, koncert JukeBoxa i Vatre na Rivi, a naglasak je bio na tradicionalnoj šentenci gdje su Erasmus studenti spasili krivo optuženog s lomače. 

- Olujno jugo nije dopuštalo postavljanje Registratora i Naliv pera u vis kako je planirano, ali i ovako i onako, izgorilo bi. Spaljena je spora hrvatska birokracija, s kojom su se već svi susreli i svi znaju zašto. Na Voćnom trgu najavljeni program je zbog predhodnih događanja preventivno otkazan, što je smanjilo doživljaj maškara u Gradu, no dobre zabave uz dva odlična benda, JukeBox i Vatru na rivi nije nedostajalo zabave - podvukao je.

Vaša reakcija na temu