Mirko Petrić: Treba li gradonačelniku plan i za rješavanje prljavštine na spinutskim ulicama ili nereda na Žnjanu?!

Mirko Petrić: Treba li gradonačelniku plan i za rješavanje prljavštine na spinutskim ulicama ili nereda na Žnjanu?!

Ovaj sociolog tvrdi da to što nije usvojen Plan za upravljanje starom gradskom jezgrom ne znači da Grad ne bi mogao točku po točku početi rješavati probleme

Čudi me da gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je po struci povjesničar umjetnosti i arheolog, pokazuje ovakvo nepoznavanje problematike povezane s Planom upravljanja povijesnom jezgrom Splita - prva je to reakcija mr.sc. Mirka Petrića koji je sudjelovao volonterski u izradi Plana upravljanja povijesnom jezgrom i Dioklecijanovim podrumima kao redaktor i voditelj grupe za društvene procese na riječi gradonačelnika da je dokument postao izlišan.

Govoreći o problemima ljetne kulturne manifestacije Opara je, podsjetimo, rekao da je Splitsko ljeto maknuto s trgova i da su političari za to zaslužni jer su deset godina mislili kako donijeti temeljne dokumente za upravljanje gradskom jezgrom. 

- U tih deset godina kilavljenja došli smo do toga da je taj dokument postao izlišan, jer sve ono na što je trebao upozoravati Splitu se dogodilo - rekao je tada splitski gradonačelnik, a Petric napominje:

-  Izrada Plana upravljanja obveza je grada Splita prema UNESCO-u, koji će ga vjerujem uskoro ponovo podsjetiti na tu obavezu.

Nadalje, gradonačelnik, navodi sociolog, nije primijetio da je na temelju istraživanja provedenih za izradu plana i participativnog procesa u kojem je izrađen, već došlo do niza pomaka u spoznajama o procesima koji se odvijaju u gradskoj jezgri. 

- Ono što sada čitamo često u novinama i na portalima, primjerice podaci o učinku kruzerskih putnika, tipu posjetitelja pojedinih kulturnih ustanova, motivima građana za dolazak u jezgru, podaci su iz Plana - podsjeća Petrić.

Upozorio je na još jednu važnu činjenicu:

- Ne treba ni posebno govoriti da je, zbog pritiska koji je osjetio u participativnom procesu, Grad Split napokon naručio izradu cjelovite konzervatorske podloge povijesne jezgre. 

Petrić napominje i kako je bilo još niz takvih pomaka u proteklim godinama, koje gradonačelnik naziva 'kilavljenjem'.

-  Da je ikad bacio oko na taj Plan, primijetio bi da mu je priložen Akcijski plan, s nizom precizno naznačenih točaka o tome što u jezgri treba obaviti i kako to učiniti. To što Plan nije usvojen, ne znači da Grad ne bi mogao točku po točku rješavati probleme u jezgri - navodi Petrić.

Sociolog (retorički) i pita:

- Uostalom, ne razumijem zašto gradonačelnik ne počne rješavati probleme i izvan jezgre, grad nikad u mojem sjećanju nije bio prljaviji i zapušteniji nego danas? Treba li mu Plan upravljanja za rješavanje prljavštine na spinutskim ulicama ili bezakonje i nered na Žnjanu?

U Planu upravljanja, inače, osim Petrića sudjelovali su brojni znanstvenici kao dr.sc. Lidija Petrić ujedno i voditeljica izrade, prof.dr.sc. Inga Tomić Koludrović, prof.dr.sc. Ivana Prijatelj Pavičić,  brojne civilne udruge, predstavnici gradske uprave...

Nastali su prijepori među udrugama, ali od onih koje su ga podržali izdvojimo 'Genius loci' koju čine stanovnici jezgre.

Posao je odrađen pro bono, a izradi ovog dokumenta se pristupilo nakon što je 2009. godine Solarov plan, za koji mu je plaćeno milijun kuna izravnom pogodbom, razočarao struku, vijećnike i javnost.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare