Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Miro Bulj poručio Opari i Kerumu: Vi ste loši glumci, a vaša predstava je prozirna

Miro Bulj poručio Opari i Kerumu: Vi ste loši glumci, a vaša predstava je prozirna

Most podnio prijedlog odluke putem koje traži da se visina paušalog poreza zadrži na razini 2018. godine

 Gotovo 15 godina paušalni porez za male iznajmljivače plaćao se u iznosima od 150 do 300 kuna, a onda su Vlada i ministar financija Marić odlučili podignuti raspon tako da porez može iznositi do 1500 kuna, te prepustili lokalnim samoupravama da same odlučuju o visini paušalnog poreza.

Mostovi saborski zastupnici uz ostale kolege iz oporbe upozoravali su da je taj raspon prevelik i da će povećanje poreza biti veliki udar na male iznajmljivače. Upozoravali su Vladu i ministra da ne propisuju primjenu visine poreza od 750 kuna ako lokalne jedinice iz bilo kojeg razloga odluku ne donesu kao i da postoji mogućnost da će nekim iznajmljivačima zbog Zakona o porezu na dohodak, paušalni porez narasti čak za 500% te da će se brojni iznajmljivači naći u neravnopravnom položaju na turističkom tržištu.

Miro Bulj u tom smislu podnio je i amandman na Prijedlog zakona, ali Vlada ga nije prihvatila, uz to je sastavio i podijelio sa svima peticiju protiv povećanja poreza te podnio i prijedlog za ocjenu ustavnosti ustavnom sudu.

S obzirom na to da se bliži kraj siječnja u kojemu lokalne jedinice moraju donijeti odluku, a zadnji primjer tiče se upravo Splita.

- U medijima se šire lažne vijesti o tome da ako se odluka ne izglasa na Gradskom vijeću Grada Splita da će se u 2019. primijeniti nekakav moratorij. Ma ljudi moji, nema nikakvih moratorija, to ne postoji u Zakonu. Moratorij kojeg se spominje znači da će svim iznajmljivačima u Splitu porez po krevetu skočiti na 750 kuna. Zato poručujem Opari i Kerumu: Vi ste loši glumci, a vaša predstava je prozirna. Narod vas je pročitao. Jedino što vi znate je dizati poreze. Dignuli ste prirez u Splitu, a sad hoćete dignuti i paušalni porez malim iznajmljivačima! Gradonačelniče Opara, objasnite ljudima, malim iznajmljivačima u Splitu, kako to da paušalni porez po krevetu može u Splitu biti jednako velik kao u Dubrovniku na Stradunu? To vi objasnite ljudima. Kad cijene smještaja u Splitu budu kao na Stradunu, kad sezona bude trajala kao u Dubrovniku, onda možemo razgovarati o porezu - istaknuo je Miro Bulj.

Ante Čikotić navodi da su danas podnijeli prijedlog Odluke o visini paušalnog poreza po krevetu, te predlažu da se ista uvrsti u dnevni red 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Splita, koja je određena za 29. 01. 2019.

Ističu da uz prijedlog Dnevnog reda od 22.01.2019., točka 8. Prijedlog odluke o određivanju visine paušalnog poreza po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, do trenutka pisanja ovog priopćenja vijećnicima nije dostavljen Prijedlog odluke koja se ima raspraviti, pa se na istu ne mogu podnijeti amandmani, premda bi inače da je dostavljena to pravo imali. Pored toga, a imajući na umu kapitalne nomotehničke nedostatke Nacrta prijedloga Odluke iz 'savjetovanja s javnošću', umjesto podnošenja amandmana na prijedlog gradonačelnika, navode da su odlučili predložiti drugi prijedlog, nomotehnički uređen, sukladan Ustavu, zakonu i drugim propisima te lišen suvišnog sadržaja.

Navode da se podnijetim Prijedlogom odluke predlaže odrediti visina paušalnog poreza po krevetu odnosno smještajnoj jedinici u kampu tako da se u 2019. pa nadalje, do eventualne promjene, visina paušalnog poreza zadrži na razini iz 2018. i prethodnih godina.

Vaša reakcija na temu