Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Misnim slavljem nadbiskup Barišić proslavio srebrni jubilej biskupstva

Misnim slavljem nadbiskup Barišić proslavio srebrni jubilej biskupstva

'Služenje približava Bogu i ljudima, a gospodarenje udaljava i od Boga i od ljudi'

Dana 17. listopada ove godine navršilo se 25 godina biskupskog ređenja splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Marina Barišića. Splitsko-makarska nadbiskupija u znak zahvalnosti svome nadbiskupu pripremila je prigodnu proslavu toga jubileja. U subotu, 20. listopada 2018., u Konkatedrali sv. Petra u Splitu upriličeno je euharistijsko slavlje, koje je predvodio nadbiskup Barišić u koncelebraciji s biskupima: mons. Martinom Vidovićem, dubrovačkim mons. Matom Uzinićem, hvarskim mons. Petrom Palićem, šibenskim u miru mons. Antom Ivasom, generalnim i pastoralnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije te s oko 30 svećenika. 

Nakon riječi pozdrava generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića, čestitku pape Franje nadbiskupu Barišiću pročitao je kancelar don Ratomir Vukorepa. U svojoj čestitci Papa, između ostaloga, kaže:

- Bez sumnje ti je u srcu ostao jubilej 1700. godišnjice od mučeničke smrti svetoga Dujma, zaštitnika splitske Crkve, jednoć solinske, svečano proslavljenoga 2004. godine. K tome, veliki je pastoralni zamah tvojemu kleru i narodu dao Treći susret hrvatskih katoličkih obitelji, nedavno proslavljen u Splitu i Solinu. Ne želim prešutjeti ni trud koji ulažeš u izvršavanju zadaća u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, najprije kao potpredsjednik, a sada kao predsjednik Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja te Komisije za dijalog sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom. Stoga, neka vazda za tebe pred Gospodinom zagovaraju Djevica Bogorodica Marija, Najvjernija Odvjetnica Hrvata, Sveti Dujam i Jeronim, zaštitnici splitske Crkve i pokrajine Dalmacije. Tebi napokon, Časni Brate, svećenicima i vjernicima čitave Splitsko-makarske nadbiskupije od srca udjeljujem moj Apostolski Blagoslov kao zalog višnjih nebeskih darova, tražeći ujedno vaše molitve za dobro vršenje Moje Petrovske službe.

Potom je čestitku u ime svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije izrekao pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić kazavši, između ostaloga:

- U ovoj prigodi srebrnog biskupskog jubileja želim ponajprije u ime Prvostolnog kaptola, a i svih svećenika od srca zahvaliti  nadbiskupu za sve njegovo predano i vjerno dosadašnje služenje Božjem narodu. To je činio ustrajno i požrtvovno u zgodno i nezgodno vrijeme u svojoj trostrukoj biskupskoj službi: naviještanja Evanđelja i tumačenja Riječi Božje, nebrojenih pouka poticaja i nagovora, zatim u službi slavljenja sakramenata, posebno euharistije  i posvećivanja vjernika te u službi upravljanja našom mjesnom Crkvom. Usto ne manjom pastoralnom zauzetošću vodio je i vodi brigu i skrb oko župnih zajednica, svećenika, redovnika i redovnica, crkvenih pokreta, središnjih dijecezanskih ustanova te unapređenja cjelokupnog crkvenog i vjerskog života svih Kristovih vjernika u našoj nadbiskupiji.

Mons. Ančić je kao znak zahvalnosti predao nadbiskupu novi biskupski štap izrađen u Rimu za tu prigodu.

- Svo bogatstvo otajstva biskupske službe nemoguće je izreći i utjeloviti u životu jednog smrtnog i ograničenog čovjeka, jer temelj i poziv na pastirsko služenje u Crkvi nije ljudski nego božanski - kazao je splitski metropolit i nadbiskup mons. Barišić započevši svoju propovijed. Naglasio je kako postoje 'razne katoličke škole, fakulteti pa i crkvena sveučilišta gdje se provodi pozivni natječaj za određene uloge i službe. Međutim, za biskupsku službu ne samo da nema natječaja, nego nema ni 'škole za biskupe'. Kao i za svećeništvo, nitko ne može kandidirati sam sebe. Biti biskup Božji je poziv i milosni dar pojedincu za život mjesne Crkve, svojevrsni poziv u pozivu.'

Nadbiskup Barišić je naglasio da 'Krist, kao životni učitelj, u vlastitoj muci, smrti i uskrsnuću otkriva učenicima identitet istinskog učenika, jer Očevu volju izabire pred samovoljom, a služenje pred gospodarenjem. Dobri Pastir, došao je služiti, a ne biti služen. Veličina je u služenju, a ne u gospodarenju. Služenje približava Bogu i ljudima, a gospodarenje udaljava i od Boga i od ljudi. Najveća udaljenost među ljudima nije biti daleko, nego biti iznad nekoga. Naš Učitelj, Veliki Svećenik, ne želi druge staviti pod svoje noge, već On sam se sagiba i učenicima pere noge. Dao im je primjer da i oni čine isto tako.'

U duhu Božjeg očinstva i našega sinovstva te u duhu svoga biskupskog gesla 'Oče naš', zamolio je Gospodina i sve vjernike za oproštenje ako je koga na bilo koji način povrijedio svojim riječima, djelima i propustima. Povjerio se u molitve naroda Božjega kako bi 'mogao rasti u pastirskoj službi uz Učitelja – Krista Gospodina: da bude svakodnevno s Njime i da u Njegovo ime bude blizu svima vama.'

Nakon misnoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uljepšao mješoviti zbor Gospe Fatimske sa splitskih Škrapa, izveden je Oratorij za soliste, mješoviti zbor, orkestar i orgulje 'Slobodan u istini – Blaženi Alojzije Stepinac'.

Prepuna konkatedralna crkva nagradila je maestra Marovića, soliste i izvođače dugim i glasnim pljeskom. Time je završen prvi dio proslave srebrnog jubileja biskupstva mons. Marina Barišića.

U četvrtak, 25. listopada 2018. god. u 19 sati, u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu bit će priređena prigodna akademija i predstavljanje Zbornika u čast nadbiskupa Marina Barišića. Zbornik pod naslovom 'Oče naš. Jedan je Otac vaš' predstavit će prof. dr. sc. Davorin Rudolf, akademik, prof. dr. sc. Marko Trogrlić i mons. Drago Šimundža. Glazbene će točke izvesti Komorni zbor splitskih bogoslova pod ravnanjem maestra Ivana Urlića.

Vaša reakcija na temu