MOLITVA U SOLINU: Upriličeno euharistijsko bdjenje 'Hod svjetla'

MOLITVA U SOLINU: Upriličeno euharistijsko bdjenje 'Hod svjetla'

Molitvu je predvodio i pozdrav uputio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić

Uoči glavnog dana Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, u subotu 15. rujna u večernjim satima organiziran je molitveni program, euharistijsko bdjenje 'Hod svjetla' u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. Molitvu je predvodio i pozdrav uputio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić

Na bdjenju se okupilo ukupno 18 hrvatskih nad/biskupa: nadbiskupi splitsko-makarski Marin Barišić, zadarski Želimir Puljić, predsjednik HBK, riječki Ivan Devčić, naslovni nadbiskup Nina nuncij Martin Vidović; biskupi bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak, dubrovački Mate Uzinić, krčki Ivica Petanjak, porečko-pulski Dražen Kutleša, požeški Antun Škvorčević, sisački Vlado Košić, šibenski Tomislav Rogić, vojni Jure Bogdan, kotorski Ilija Janjić; umirovljeni biskupi Slobodan Štambuk, Ante Ivas, pomoćni biskupi zagrebački Mijo Gorski i Ivan Šaško, banjolučki Marko Semren; potom tajnik Apostolske nuncijature u RH mons. Janusz Blachowiak, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Mostarske biskupije mons. Željko Majić, provincijali franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović, konventualaca fra Josip Blažević i brojni svećenici.


U pozdravu nadbiskup Barišić istaknuo je kako smo već dugo na putu hoda ususret Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji. Put i povod vode do susreta sa svjetlom. Kroz četrnaest stoljeća postaja našega križnog puta svjetlo vjere nas je vodilo i obrtalo. Na ovom svetom tlu naše kolijevke i krstionice želimo upaliti svoje svijeće, ražariti ognjišta naših obitelji, na izvoru svjetla Krista Gospodina. To želimo za novi iskorak i ohrabrenje na putu vjere koju nam predadoše naši djedovi i bake, očevi i majke. Sve sudionike bdjenja nadbiskup Barišić srdačno je pozdravio sa željom da Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji bude blagoslov za našu Crkvu i našu domovinu.

Potom je uslijedio slušanje Riječi i svjedočanstva. Nakon što je Ana Pavlović (Zagrebačka nadbiskupija) pročitala tekst iz Apostolske pobudnice Obiteljska zajednica (Familiaris consortio) o zadaćama kršćanske obitelji u suvremenom svijetu, Ivana Pavla II. (22. studenoga 1981., br. 18-19), bračni par Petar i Snježana Brstilo (Splitsko-makarska nadbiskupija) posvjedočili su o bračnoj ljubavi.

Drugo čitanje iz Govora Svetoga Oca Benedikta XVI. Na molitvenom bdjenju u Valenciji (8. srpnja 2006.) o plodnosti, životu i vjeri obitelji pročitala je Ivana Šlezak (Varaždinska biskupija). Potom je bračni par Karla i Hrvoje Dužević, roditelji 9 djece (Splitsko-makarska nadbiskupija) posvjedočio o rađanju i odgoju djece. 


Treće čitanje iz kateheze pape Franje na općoj audijenciji (9. rujna 2015.) o promicanju crkvenosti, dobra braka i obitelji pročitao je Miroslav Glavaš (Sisačka biskupija), a svoje svjedočanstvo dali su bračni par Jelena i Željko Gudelj (Splitsko-makarska nadbiskupija). 

Prigodnu propovijed izrekao je dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj Mate Uzinić. Za razmišljanje ponuđeno je evanđelje blaženstava koje u osam kratkih rečenica sažima cijelo evanđelje, radosnu vijest o našem spasenju, ali i daje recept za život i radost koju želimo za sebe i za svoje obitelji. Budući da su blaženstva Isusov osobni portret, a On želi da ona budu i osobni portret svakog kršćanina, kao što je kazao papa Franjo u apostolskoj pobudnici o svetosti Gaudete et exultate, biskup Uzinić je čitajući blaženstva u ozračju Trećeg susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu, istaknuo da 'mi u njima želimo prepoznati i iskaznicu naših katoličkih obitelji. No, nije dovoljno imati osobnu iskaznicu. Da bi ona bila valjana, odnosno da ne bi bila falsifikat, podaci koju su u njoj upisani, uključujući i sliku koju ima, trebaju biti istiniti. A oni mogu biti istiniti samo ako je naš život i život naših obitelji usklađen s onim što čitamo u blaženstvima, odnosno ako živimo u skladu s logikom blaženstava. Kako to postići? Možda nam može pomoći papa Franjo koji u spomenutom dokumentu kaže, tumačeći riječi 'radostan' i 'blažen' kao riječi koje su sinonim za svetost, 'da se u sebedarju postiže pravo blaženstvo'.

U tom je svjetlu biskup Uzinić govorio o sebedarju kao ključnoj riječi za shvaćanje logike blaženstava, ali i za razumijevanje načina 'na koji možemo, živeći u skladu s tom logikom, učiniti da podaci upisani u našoj kršćanskoj i obiteljskoj iskaznici odgovaraju stvarnosti.'

- Bez sebedarja, kao nove vrijednosti života u skladu s logikom blaženstava, u našoj će se Crkvi i narodu nastaviti smanjivati broj sklopljenih brakova i povećavati broj rastava. I brakovi će se iz godinu u godinu sklapati sve kasnije. Bez sebedarja, kao temeljne oznake blaženstava, nikakav zakon i nikakva demografska politika nam neće pomoći da promijenimo trend demografskog izumiranja našeg naroda i krenemo putem demografske obnove domovine' - kazao je predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, dodavši da bez sebedarja nema i ne može biti ni muža ni oca, ni supruge ni majke, ni djeda ni bake.

- Bez sebedarja nema i ne može biti muža i oca koji se brine za svoju obitelj i kao hranitelj i kao odgojitelj, koji je čvrsta stožina oko koje se okuplja obitelj, koji svim članovima obitelji daje sigurnost i oslonac, koji ih nosi na svojim ramenima. Žena i majka bez sebedarja – da se poslužim poslovicom - ne može držati ni jedan, a kamo li tri kuta kuće niti unositi u obitelj nježnost, zagrljaje i vrijednosti specifično ženskog genija. Bez sebedarja djeca se ne mogu razviti u zrele ljude sposobne preuzeti odgovornost za sebe i svoju budućnost. Bez sebedarja djedovi i bake nisu prenositelji mudrosti i iskustva i molitelji, njihova koljena nisu oslonac za unuke, a djeca i unuci nisu utjeha u starosti. Bez sebedarja nisu moguće neranjene obitelji, a ranjene obitelji postaju još ranjivije.

Biskup Uzinić zaključio je da 'sebedarje može našim obiteljima omogućiti da ponovno budu ono što su bile kroz cijelu našu prošlost i na što ih poziva ili, bolje rečeno, kako ih definira geslo ovoga Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu: 'Obitelj - izvor života i radosti!' 

Molbenice je čitala obitelj Šoša: Tomislav, Marija, Tajana i baka Antonela (Splitsko-makarska nadbiskupija). Molitvu za redovnice i redovnike čitala je Karmen Perišić, molitvu oca Damir Mandić, a molitvu majke Ivana Mandić. Molitvenom bdjenje, za vrijeme kojega je pjevao zbor mladih 'Krstitelj' s Trstenika u Splitu, završilo je blagoslovom Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare