Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Most: Razmjeri neodgovornosti oko sanacije Karepovca su nedopustivi, tražimo smjenu Periša i uključivanje u projekt dr. Uršića

Most: Razmjeri neodgovornosti oko sanacije Karepovca su nedopustivi, tražimo smjenu Periša i uključivanje u projekt dr. Uršića

Nužno je uspostaviti odgovornost koja ima svoje ime i prezime

U vezi Karepovca, stav vijećnika Mosta je jasan.

- Smatramo da su razmjeri neodgovornosti u dosadašnjem pristupu sanaciji Karepovca nedopustivi, te da je nužno uspostaviti odgovornost koja ima svoje ime i prezime i na taj način graditi povjerenja u sustav gradske uprave - jasni su.

Dosadašna praksa, ističu, mora se promijeniti, a kao svoj doprinos iznijeli su niz prijedloga. Podnijeli su tako prijedlog za pokretanje postupka protiv odgovorne osobe zbog teške povrede službene dužnosti. 

- Postojanje individualne odgovornosti za nepravilnosti i propuste koji imaju obilježja teške povrede službene dužnosti moguće je i neophodno utvrditi kako bi se ubuduće izbjegle ovakve i slične situacije kojima se neodgovornim pristupom izravno utječe na zdravlje i sigurnost građana Splita - obrazlažu.

Također, zatražili su da gradonačelnik razriješi dužnosti člana Povjerenstva za praćenje Projekta sanacije Karepovca, Nenada Periša. 

- S obzirom na kvalifikacije za koje možemo opravdano pretpostaviti da ih ima, a koje nije upotrijebio tako da bi na odgovarajući način upozorio na nepravilnosti koje su naknadno utvrđene upravo iz područja njegove stručnosti, smatramo da ne može nastaviti uživati povjerenje da će svoju funkciju obavljati isključivo u javnom interesu, s pažnjom dobrog stručnjaka - jasni su.

Predložili su da gradonačelnik u Povjerenstvo za praćenje projekta sanacije Karepovca imenuje prof.dr.sc. Stanka Uršića, neovisnog stručnjaka, odgovarajućeg područja znanstvenog interesa, dokazanog u pitanjima od javnog interesa i općeg dobra u području ekoloških pitanja, te znanstvenika koji svojim znanjima i iskustvom može mjerljivo doprinijeti radu Povjerenstva.

Kao četvrto, traže da Gradsko vijeće, u cilju zaštite općeg interesa, očituje preporuku gradonačelniku da donese Poslovnik o radu Savjeta za zaštitu potrošača-korisnika javnih usluga, izmijeni rješenje o osnivanju Savjeta te da imenuje članove istog, odnosno da sustavno riješi nadzor nad kvalitetom javnih usluga. 

- Smatramo da sve činjenice ukazuju na pad kvalitete javnih usluga, da su izjave nadležnih osoba kontradiktorne, uz prisutnu netransparentnost u radu te nepovjerenje građana prema institucijama, a da pad kvalitete usluga trpe potrošači, i da pritom za to nitko nije odgovoran - razlažu.

Jedan od prijedloga su i dodatne mjerne postaje radi praćenja kvalitete zraka, po mogućnosti još i dodatna mobilna postaja koja može pratiti ružu vjetrova. Postojeća mjerna postaja, naime, pokriva 40 posto ukupne ruže vjetrova.

Poručuju da svi izraženi prijedlozi stavljaju naglasak na javni interes, sva imenovanja moraju uslijediti na temelju zasluga i integriteta pojedinca, a posebno su važna načela transparentnosti, integriteta, legitimnosti, poštenja, odgovornosti i učinkovitosti. Rad u javnu korist a ne u korist privatnih i sebičnih interesa.

- Nino Vela je gradski dužnosnik i rekao je da na sebe preuzima odgovornost, ali postoji čitav niz službenika koji se moraju, ako projekt ide u smjeru koji nije zakonit, pismeno očitovati i to prijaviti. Zato postoji službenički sud, postoji odgovornost i na tome ćemo inzistirati - istaknuo je Ante Čikotić.

Skrivanju od javnosti i izbjegavanju individualne odgovornosti, navodi, potrebno je stati na kraj.

-  Informiranje građana od suštinskog je značaja za kontrolu kako lokalnih dužnosnika tako i službenika. Opravdanost naših prijedloga vidi se i iz današnjeg očitovanja ministra Ćorića u kojem jasno tvrdi da Grad kao investitor mora preuzeti odgovornost. Javna odgovornost je preduvjet izgradnje povjerenja - jasna je poruka.

Vaša reakcija na temu