Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović MOST O SEPTIČKOJ JAMI NA BENAMA: Neprijavljivanjem koncesionara povrijeđen je zakon i oštećen proračun

MOST O SEPTIČKOJ JAMI NA BENAMA: Neprijavljivanjem koncesionara povrijeđen je zakon i oštećen proračun

Ante Čikotić smatra da je Park šuma Marjan morala reagirati i kazniti koncesionara na Benama zbog septičke jame koja pušta fekalije u more

Ante Čikotić, gradski vijećnik MOST-a u Splitu, reagirao je vidjevši očitovanje ravnatelja Park šume Marjan Damira Grubšića u kojem navodi da će provesti nadzor nad provedbom uvjeta zaštite prirode na Benama nakon što se izdaju dokumenti. Predmet spora je nepostupanje oko septičke jame koju koncesionar tvrtka National nije sanirala pa fekalije stižu i do mora, o čemu je u nekoliko navrata izvještavalo Društvo Marjan. Vlasnik Nationala, Kerumov nećak Igor Sapunar kazao nam je da će jamu sanirati, ali tek nakon sezone i kada dobije dozvole i suglasnosti za projekt sanacije. 

Čikotić, pak, smatra da je već trebalo reagirati jer tako nalaže Zakon o zaštiti prirode koji definira ovlasti čuvara prirode te kazne za koncesionare koji ne provode mjere zaštite prirode utvrđene ugovorom o koncesiji. 

- Nebitno je ovdje tko je koncesionar, niti što mu se Županija inati i ne želi izdati dozvolu. Građane ne zanimaju njihove dvorske igre, već sustav koji plaćaju da provodi zakone RH i štiti njihov interes i zaštitu prirode te kakvoću mora. Pravilnikom o korištenju pomorskog dobra jasno je definirana nadležnost komunalnih redara i čuvara prirode ako je koncesija u zaštićenom području, što je ovdje slučaj. Reakcija je izostala. Bene nisu predviđene za masovni turizam i propuštanje velikog broja vozila. Jasno je da onda trpi komunalna infrastruktura u koju spada i septička jama. Reguliranje prometa u park šumi u direktnoj je nadležnosti gradonačelnika. Sada je na potezu Grad Split, kao osnivač javne ustanove koja ne vrši nadzor nad provedbom vlastitih uvjeta - kaže Čikotić. 

Kazne i do pola milijuna kuna 

Nejasno mu je što rade čuvari prirode i zašto se Park šuma samoinicijativno razvlastila od postupanja u slučaju septičke jame na Benama. 

- Ravnatelj Javne ustanove uopće ne spominje prava i obveze trojice čuvara prirode i glavnog čuvara prirode. Oni su sami sebe samoinicijativno razvlastili ne podnoseći barem prekršajnu prijavu zbog nepoštivanja ugovora o koncesiji. A kazne za pravnu osobu nisu baš male i idu do pola milijuna kuna. Time je, osim što se zagađuje okoliš fekalijama i ne ispunjavaju uvjeti zaštite prirode, oštećen i proračun. Zašto plaćamo čuvare prirode, koliko su podijelili prekršajnih prijava zbog nelegalnog kampiranja, parkiranja i bespravne gradnje? - zapitao se Čikotić. 

Novi ravnatelj Damir Grubšić u Park šumu Marjan stigao je prije nepunih pola godine, najprije kao savjetnik tadašnjeg ravnatelja Roberta Koharevića, a potom ga je i naslijedio na čelnoj poziciji tvrtke koja je raspodjelom vlasti u Splitu pripala Kerumovom HGS-u. Novi koncesionar preuzeo je obvezu saniranja milijunskog duga koji je za sobom ostavio stari koncesionar, još jedna tvrtka iz Kerumovog portfelja. Koncesija je pala prošle godine upravo zbog uvjeta zaštite prirode, odnosno, zbog toga što prijedlog koncesije nije dostavljen na suglasnost Ministarstvu zaštite okoliša. Nekih većih problema nakon toga za Keruma nije bilo jer za Bene osim tri njegove tvrtke nitko drugi nije bio zainteresiran. 

Vaša reakcija na temu