Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Na prvom festivalu 'Vino Dalmacije' sudjelovanje najavilo 40 izlagača

Na prvom festivalu 'Vino Dalmacije' sudjelovanje najavilo 40 izlagača

Svi ministri su do sada mislili da rade dobro i uspješno, ali gospodarstvo nam ide nizbrdo. Sve je manje vinograda i vinogradara

U restoranu Kampus u petak i subotu će se održati prvi festival 'Vino Dalmacije', a poseban je po tome što ga organiziraju sami vinari, odnosno udruženje Vino Dalmacije koje djeluje pri HGK. Okupit će vodeće dalmatinske vinare i tako posjetiteljima ponuditi sveobuhvatan pregled dalmatinske vinske scene. Sudjelovanje je najavilo 40 izlagača, a bogat program i radionice omogućit će bolju i kvalitetniju povezanost i suradnju između vinara, ugostitelja i akademske zajednice.

- Svi ministri su do sada mislili da rade dobro i uspješno, ali gospodarstvo nam ide nizbrdo. Sve je manje vinograda i vinogradara. Kada bismo pod hrvatskim vinom nudili isključivo vino koje je proizvedeno u Hrvatskoj, mi bismo sezonu dočekali bez hrvatskih vina, a mi na ovaj način želimo skrenuti pažnju na vrijednost vinara jer vino zapravo nudi najbolju mogućnost razvoja dodatnih vrijednosti koje idu uz turizam, a jedna od takvih stvari su i kušaonice - rekao je Ivica Kovačević iz udruženja Vino Dalmacije koji je naglasio kako je zadovoljan podrškom koju vinari dobivaju od HGK, ne samo za organizaciju ovog festivala nego i za sam rad udruženja.

Danica Poparić-Majić iz HGK iznijela je neke zanimljive podatke zadnjih istraživanja vezanih uz konzumaciju vina u Hrvatskoj. Rekla je da više od 90 posto potrošača u Hrvatskoj pije vino, 55 posto ih preferira crno, a od toga 93 posto pije isključivo hrvatska vina. U strukturi hrvatskih vina su najomiljenija i najzastupljenija dalmatinska vina, a slijede slavonska, istarska, zagorska i međimurska. 

- Hrvatska je bogati rudnik autohtonih sorti, od 258 sorti koje se nalaze na nacionalnoj listi kultivara koji se uzgajaju u Hrvatskoj je 130 autohtonih sorti, a od njih su dvije trećine naše dalmatinske autohtone sorte, to je jedan veliki potencijal koji nije dovoljno prepoznat, a koji je jako interesantan turistima, na stranim tržištima gdje se cijeni nešto što je novo, neotkriveno ni nešto što ima svoju priči - kazala je ona.

Suorganizator festivala je Sveučilište u Splitu u čijem se restoranu festival održava, a Šimun Anđelinović najavio je i mogućnost da Sveučilište potpiše ugovor na nekoliko godina za organiziranje ove manifestacije ako se prva godina pokaže uspješnom.

- Sveučilište ima idealan prostor, parking, vip dio restorana. Ovo je primjereno mjesto s kojeg se može uputiti poruka da bez stalnog napredovanja u znanosti ne možemo napraviti puno. U sklopu festivala imat ćemo i ocjenjivanje najboljih vina, a Sveučilište će otkupiti određenu količinu najboljeg bijelog i najboljeg crnog vina, negdje oko stotinjak litara, i dijelit ćemo ga kao rektorovo vino gostima koji dođu na Sveučilište i tako ga promovirati - najavio je Anđelinović.

Vaša reakcija na temu