Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Na Rivi predstavljen Ursus Bus: 'Nadamo se da ćemo električne autobuse proizvoditi u Splitu'

Na Rivi predstavljen Ursus Bus: 'Nadamo se da ćemo električne autobuse proizvoditi u Splitu'

Oko 30% godišnjeg troška tvrtke Promet odnosi se na trošak goriva kojeg s električnim autobusima naprosto nema stoga je investicija u električne autobuse isplativa u roku od šest godina

Grad Split planira nabavku novih autobusa tako da bismo tu investiciju dijelom financirali iz EU fondova te su već poduzete određene aktivnosti kako bismo kvalitetno pripremili projektnu dokumentacija. Nadam se kako će po dolasku nove gradske vlasti projekt biti i realiziran te nastavno i raspisan međunarodni natječaj za nabavku novih gradskih autobusa - izjavio je Špiro Cokarić, pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo Splita na današnjem predstavljanju inovativnog i ekološkog proizvoda poljskog proizvođača električnih autobusa Ursus Bus.

U suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u Hrvatskoj, Odjelom za promociju trgovine i ulaganja predstavljanje tvrtke Ursus Bus održalo se danas na Rivi.


U probnu vožnju s modelom autobusa Ursus City Smile koji u potpunosti ide na električni pogon, prije današnjeg predstavljanja široj javnosti odvezli su se djelatnici splitskog Prometa, a direktor tvrtke Tomislav Vojnović je potvrdio kako je autobus zaista pokazao odlične tehničke performanse. Prosječna brzina mu je 70 km/h te između dva punjenja može prijeći do 200 kilometara, u odnosu na oko 250-300 km prosječnog autobusa iz splitskog voznog parka. Kapacitet mu je 80 mjesta od čega 27 sjedećih.

Ministar savjetnik iz Odjela za promociju trgovine i ulaganja Veleposlanstva Republike Poljske u RH Marek Lyzwa istaknuo je kako se posljednjih godina vrijednost robne razmjene između Hrvatske i Poljske udvostručila, izrazivši nadu da će se pozitivan trend nastaviti te da će jedna od sljedećih investicija biti upravo proizvodni pogon tvrtke Ursus Bus na području Splita. 


Potpredsjednika tvrtke Ursus Bus Wojciech Kramar naglasio je kako svi veliki gradovi prelaze na električna vozila u javnom gradskom prijevozu izrazivši nadu da Hrvati ipak električne autobuse neće uvoziti već proizvoditi. 

- Volio bih da to bude ovdje u Splitu, u centru Dalmacije - istaknuo je govoreći o planiranoj investiciji procijenjene vrijednosti 25-30 milijuna kuna.  

- Oko 30% godišnjeg troška tvrtke Promet odnosi se na trošak goriva kojeg s električnim autobusima naprosto nema stoga je investicija u električne autobuse isplativa u roku od šest godina - rekao je Krešimir Budiša iz UHY Savjetovanja, tvrtke partnera poljskog proizvođača autobusa. 

- Danas predstavljamo budućnost. I drugi gradovi su zainteresirani za ovu investiciju stoga je jedino pitanje hoćemo li iskoristiti priliku i boriti se da je realiziramo u Splitu - zaključio je.

Promocija na splitskoj Rivi potrajat će do kraja dana. Svi građani i posjetitelji Splita pozvani su na probnu vožnju (Riva – Zvončac – Bene) autobusom 21. stoljeća Ursus City Smile, s polaskom na puni sat, večeras do 19 sati. 

U budućnosti, možda budu imali priliku voziti se i električnim autobusima 'made in Split'.

Vaša reakcija na temu