Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NOĆ MUZEJA U SPLITU: Vrata će otvoriti 16 ustanova i udruga na 25 lokacija, a organiziran je i besplatan prijevoz autobusima

NOĆ MUZEJA U SPLITU: Vrata će otvoriti 16 ustanova i udruga na 25 lokacija, a organiziran je i besplatan prijevoz autobusima

Manifestacija počinje u 18 sati i traje do 1 sat

U više od stotinu hrvatskih gradova sutra će se održati Noć muzeja, a tema ovogodišnje manifestacije, koja uvijek privuče tisućeposjetitelja, je 'Muzeji-inovacije i digitalna budućnost'. Noć muzeja počinje u 18 sati i traje do 1 sat u noći, a u Splitu će svoja vrata otvoriti 16 ustanova i udruga na 25 lokacija.

- Građani se mogu bilo gdje pojaviti, mogu koristiti besplatne autobusne linije za program koji Arheološki muzej ima u Saloni ili za program koji je pripremila Zvjezdarnica Mosor, a tu je i linija koja ide svaki sat na relaciji HNK-Zvončac-HNK. Očekujemo jako dobar odaziv građana i pozivam ih da posjete sve izložbe koje smo pripremili. Noć muzeja je jako bitna jer pomaže da kultura konačno zauzme mjesto koje joj pripada, a ovakve manifestacije su prigoda da se što više naših građana uvjeri u ono što rade muzeji, galerije i ustanove u kulturi - rekao je Mate Omazić, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Splita.

Posebno zanimljivu izložbu pripremio je Muzej grada Splita. Izložit će se 51 splitski grb, a među njima će uz gradske grbove biti izloženi i obiteljski te crkveni grbovi.

- Izložba se otvara u 19 sati i po prvi put će biti izloženi neki grbovi i na ovakav način prezentirani. To su grbovi Grada Splita, plemićkih i građanskih obitelji, kao i crkveni grbovi. Izložba će biti i u dvorištu Papalićeve palače, u Gotičkoj dvorani, na terasi pored te dvorane - najavila je Darka Perko Kerum iz Muzeja grada Splita.

Veliki broj posjetitelja svake godine privuče i Kuća slave splitskog sporta, a tajnik Mladen Cukrov očekuje da će tako biti i ove godine.

- Kuća slave splitskog sporta bit će otvorena od 18 do 22 sata. Split se ima s čime ponositi, imamo 220 sudionika Olimpijskih igara, Split ima sudionike u 18 olimpijskih sportova i 95 nositelja olimpijskih medalja. To želimo prezentirati javnosti. Svake godine nam dođe dosta posjetitelja, a očekujemo i splitske olimpijce i djelatnike iz sporta koji će biti pri ruci svim posjetiteljima, a pripremili smo i mini filmove iz povijesti splitskog sporta kao i listiće na kojima djeca mogu uzeti potpise od naših sportskih velikana i s njima porazgovarati - najavljuje Cukrov.

Splitskoj publici po prvi put će se predstaviti Muzej grada Iloka.

- Ispred nas je uzbudljivo razdoblje, prvi put se predstavljamo splitskoj publici s našim lokalnim projektom. On je zamišljen tako da predstavlja i djelatnost Muzeja grada Iloka, njegovu baštinu, a kroz aplikaciju i prezentaciju projekta zamislili smo da ona bude i edukativna, odnosno da pokaže kako zaštiti baštinu od otuđivanja i nezakonite trgovine. Mi smo sa Splitom imali i prije dobre veze, ali Carinska uprava nam je ponudila svojevrsnu suradnju pa smo pokušali povezati da se uz prezentaciju projekta održi i izložba u Francusko-hrvatskoj udruzi - najavila je Maja Barić ravnateljica Muzeja grada Iloka.

Vaša reakcija na temu