Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Nova ljevica: Neozbiljno je i višestruko štetno ovakav panel predstavljati kao demokratsku raspravu

Nova ljevica: Neozbiljno je i višestruko štetno ovakav panel predstavljati kao demokratsku raspravu

Priopćenje o panel raspravi tzv. Interesnih skupina iz stare gradske jezgre

Nova ljevica je izdala priopćenje o panel raspravi, kako ih nazivaju,  'tzv. Interesnih skupina iz stare gradske jezgre'...

'Za sutra najavljena 'panel rasprava' u Splitu, urnebesnog naziva 'Susret interesnih skupina iz stare gradske jezgre' - iako se predstavlja samo jedna, turističkih djelatnika i ugostitelja odabranih očito po ključu osobnog poznanstva, jer bi ih kao interesnu skupinu trebali predstavljati valjda neki s ozbiljnijim stažem ili bar oni koji do posla nisu došli provalom u gradsku imovinu - izgleda kao još jedan pokušaj da se iz nastojanja uvođenja bilo kakvog komunalnog reda u splitsku gradsku jezgru napravi trećerazredno izrugivanje. Jer, na panelu neće sudjelovati ni predstavnici Grada niti predstavnici građana, pa je stoga sasvim besmisleno uopće slušati već mnogo puta, uz implicitne prijetnje i puno povišenih tonova o 'radnim mjestima', naricaljke ugostitelja koji, eto, svima nama čine uslugu orgijajući manje-više nesmetano po javnim gradskim prostorima i svjetskoj baštini. 

Mikro razina suočavanja s općim temama upravljanja gradom ili njegovim razvojem upitnog je dosega, a još problematičnija u smislu distribucije odgovornosti i potvrđivanja - umjesto mijenjanja - disfunkcionalnog sustava. Ipak je potrebna i korisna za 'gašenje požara' ili barem ublažavanje posljedica dijela svakodnevnih problema na terenu, a dijelom i kao vježba demokratske rasprave. U formatu zborova građana ili tribina, ako nadraste funkciju ispušnog ventila za nagomilane frustracije i uspije se usmjeriti u konkretne, a šire postavljene prijedloge, uvijek može poslužiti kao studija slučaja s perspektivom primjene i u nekom širem kontekstu. Za ponedjeljak najavljeni panel neće se moći razviti u ništa od toga. Splitski (i ne samo splitski) komunalni problemi jednostavno su pitanje javnog interesa. Ako taj javni interes u nekoj raspravi ne zastupa nitko od sudionika panela, možemo se samo pitati – kome to služi? Donositeljima politika, koji će lakše oprati ruke? Onima koji će zlonamjerno u medijima komentirati 'sukob' na civilnoj sceni? Ili, opet, samo onima koji profitiraju na zajedničkim dobrima, trajno ih pritom uništavajući?

Neozbiljno je i višestruko štetno ovakav panel predstavljati kao demokratsku raspravu i višestruko je lažno percipirati je kao put postizanja nekakvog dogovora niza različitih aktera u prostoru – od stanara i vlasnika, preko pružatelja usluga do posjetitelja. Ovo će vjerojatno postati samo još jedan vid javnog pritiska na institucije, od gradskih preko onih Ministarstva kulture, da nastave mirno ne raditi svoj posao, uz usputno zbunjivanje javnosti oko toga tko zastupa javni interes oko ovakvih pitanja, pa je stoga u tome najbolje ne sudjelovati. Da, predstavnici ugostitelja i turističkih djelatnika trebaju biti aktivni dio sličnih panela, ali kao predstavnici jedne zainteresirane strane, a ne kao jedini diskutanti. Dok se ne organizira takva rasprava, ovoj najavljenoj za ponedjeljak ne bi trebalo pridavati pažnju.'

Vaša reakcija na temu