Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NOVI RAVNATELJ ZLATNIH VRATA: Običan sam član HDZ-a bez funkcija, želim ustanovu dignuti na veću razinu

NOVI RAVNATELJ ZLATNIH VRATA: Običan sam član HDZ-a bez funkcija, želim ustanovu dignuti na veću razinu

Ivo Uglešić naslijedit će Tamaru Visković na čelu splitskog Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje

Upravno vijeće Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata odlučilo je danas glasovima HDZ-ovih vijećnika da će dosadašnju ravnateljicu Tamaru Visković na čelu ustanove zamijeniti njihov stranački kolega Ivo Uglešić, profesor povijesti Gimnazije Marka Marulića. 

'Običan sam član HDZ-a bez funkcija', kazao nam je Uglešić. 

Pitali smo ga kako se odlučio zamijeniti učionicu uredom ravnatelja Zlatnih vrata. 

'Djelujem duže u kulturi Grada Splita, radim u obrazovanju, zanima me povijest. Želim otvoriti Zlatna vrata prema građanima, da i oni budu aktivni sudionici predavanja, okruglih stolova i tribina. Mislim dovući priznate stručnjake, profesore i akademike da raspravljamo o temama važnim za Split, Dalmaciju i Hrvatsku te svjetske teme. Želim staviti naglasak na edukativni program, napraviti suradnju sa školama i fakultetima. Napravit ću reviziju dosadašnjih programa i tržišnu analizu. Mislio sam zadržati postojeće programe i uvesti nove, želim dignuti ustanovu na veću razinu i poboljšati suradnju s osnivačem Gradom Splitom, Županijom, ministarstvima kulture i znanosti. Važni su nam i mediji i dobra suradnja s njima. Planiram, između ostalog i otvoriti YouTube kanal, pokazivati naše programe, što nudimo, što se događa u Zlatnim vratima. Prijavljivat ćemo se na natječaje Ministarstva kulture i EU fondova, a dobivena sredstva iskoristit ćemo za nove programe i poboljšanje infrastrukture', kazao nam je Uglešić. 

Rad u kulturi 

Član je predsjedništva Društva prijatelja kulturne baštine Split. Sudjelovao je u organizaciji brojnih znanstvenih skupova poput onog o obljetnici viške bitke na kojem je predstavio rad o talijanskom admiralu Persanu

'Bili smo glavni organizator, a suorganizatori su bili filozofski fakulteti iz Splita i Zadra, Pomorski i Arheološki muzeji. Organizirali smo i znanstveni skup '150 godina podržavljenja Klasične gimnazije u Splitu, sudjelovao sam s radom 'Preustroj Klasične gimnazije sredinom 19. stoljeća' i taj rad mi je kao izvorni znanstveni članak izašao u časopisu Državnog arhiva 'Građa i prilozi za Dalmaciju'. Nedavno smo organizirali u Muzeju grada Splita skup 'Splitski gradonačelnici od pohrvaćenja splitske Općine'. Sudjelovao sam s temom o dr. Frani Madirazzi, on je bio komesar za vrijeme 1. Svjetskog rata. Taj rad bi mi trebao izaći u časopisu Kulturna baština. Organizirali smo i znanstveni skup o dr. Anti Trumbiću. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara tom prilikom nam je otkrio da je njegov djed bio tajnik Trumbiću. Imao sam rad 'Refleksije Ante Trumbića na ubojstvo Stjepana Radića' koji bi trebao izaći u Zborniku Muzeja grada Splita i Društva prijatelja kulturne baštine. U Muzeju grada Splita nedavno smo organizirali skup o 130 godina od dolaska vode u Split. Kada je Split dobio vodu, sagrađena je monumentalna fontana. Ja sam bio moderator, a predavači su bili akademik Cambi, dr. Piplović, dr. Smoljanović', kazao nam je Uglešić.     

Vaša reakcija na temu