Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OBILJEŽENA GODIŠNJICA TUĐMANOVE SMRTI: Teško je ne sjetiti se toliko suza koje su se prije 19 godina prolile...

OBILJEŽENA GODIŠNJICA TUĐMANOVE SMRTI: Teško je ne sjetiti se toliko suza koje su se prije 19 godina prolile...

Uloga predsjednika Tuđmana ne samo da ne blijedi, već ju vidimo još jasnije i bolje

Večeras su pored spomenika dr. Franji Tuđmanu na Rivi upaljene svijeće i položeni vijenci povodom 19. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika. Bili stu tu gradonačelnik Andro Krstulović Opara, njegov zamjenik Nino Vela i zamjenica Jelena Hrgović Tomaš, predsjednik HDZ-a Split Petar Škorić, tajnik gradskog ogranka Tomislav Prljević, predsjednik Mladeži Filip Odrljin...

- Teško je ne sjetiti se toliko suza koje su se prije 19 godina prolile nakon prerane smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja moderne i demokratske Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Još tada smo svi bili svjesni povijesnog značaja djela predsjednika Tuđmana i događaja u kojima smo imali čast sudjelovati. Ali danas, s ovolikim vremenskim odmakom, značaj tih događaja i uloga predsjednika Tuđmana ne samo da ne blijedi, već ju vidimo još jasnije i bolje - rekao je Petar Škorić, predsjednik HDZ-a Split.

Svojom mudrošću i iznimnom političkom sposobnošću, smatra Škorić, jasno je osjetio povijesni trenutak u kojem se nalazila Hrvatska i hrvatski narod krajem 80-ih i početkom 90-ih godina i krenuo u ostvarenje cilja koji se tada naizgled činio dalek i nemoguć, a to je stvaranje slobodne i demokratske Hrvatske. 

- Vodio je Hrvatsku u najtežim i istovremeno najslavnijim povijesnim vremenima, u vrijeme kada je prema Hrvatskoj krenula sva naoružana agresorska sila, a istovremeno se morao boriti za naklonost tada indiferentne i nezainteresirane međunarodne zajednice. Imao je nezaobilaznu i važnu ulogu u stvaranju mira, ne samo u Hrvatskoj, već i u Bosni i Hercegovini. Upravo njegova politika u Bosni i Hercegovini je rezultirala deblokadom Bihaćke enklave koja se nalazila u okruženju srpskih postrojbi, sprječavanje novog genocida koji je u tim trenucima prijetio nad bošnjačkim stanovništvom i stvaranje preduvjeta za uspostavu mira Daytonskim sporazumom. Iz svih tih velikih bitaka, vojnih, političkih i diplomatskih, izašao je kao uvjerljivi pobjednik, a posljedica toga svega je ta što je danas Hrvatska neovisna i demokratska država i ravnopravni član euro-atlantskih integracija, a upravo to je bio njegov san, kao i san svih naših poginulih suboraca i svih hrvatskih generacija kroz dugu i tešku povijest.

Dodao je da se predsjednik Tuđman svojim životom i djelom svrstao među najveće hrvatske povijesne velikane.

- Njegovo djelo, neovisna i europska Hrvatska, će biti trajni spomenik predsjednika Tuđmana kojeg će, vjerujem, znati cijeniti i sve buduće generacije - zaključio je Škorić.

Vaša reakcija na temu