Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Od stare škole do ugodnog prostora za učenje i rad

Od stare škole do ugodnog prostora za učenje i rad

Završetkom energetske obnove, srednja škola Tin Ujević u Vrgorcu će ostvariti gotovo 57% ušteda za toplinsku energiju te će iz dosadašnjeg D, preći u B energetski razred

Energetskom obnovom srednje škole Tin Ujević u Vrgorcu, koja je krenula prije početka školske godine 2018./19. i još je u tijeku, obuhvaćeni su radovi na toplinskoj izolaciji škole, ugradnja vanjske stolarije (prozori i vrata), izmjena strojarskog dijela centralnog grijanja (kotlovnice, plamenika, vodenih pumpi) i dijela dotrajalih radijatora te izmjene vodova električne energije i rasvjetnih tijela. Ukupna vrijednost radova iznosi 3,33 milijuna kuna, od čega se iz fondova Europske unije sufinancira 1,24 milijuna kuna ili 42,91% prihvatljivih troškova. 

Završetkom energetske obnove, škola će ostvariti gotovo 57% ušteda za toplinsku energiju te će iz dosadašnjeg D, preći u B energetski razred. Uz to, provedbom mjera energetske učinkovitosti, korištenjem obnovljivih izvora energije, upravljanjem potrošnjom, edukcijom i drugim mjerama, smanjit će se emisija CO2, a djeci i nastavnicima osigurat će se tople učionice i školski hodnici te ugodniji uvjeti za rad i učenje. Drugim riječima, značajno će se unaprijediti kvaliteta odvijanja nastave što je izravni utjecaj na dostizanje mjera propisanih Državnim pedagoškim standardom koje se odnose na prostor i higijensko-tehničke zahtjeve. Također, smanjit će se potreba za tekućim i investicijskim održavanjem zgrade što će dovesti do smanjenja rashoda za ovu namjenu.


Inače, prema riječima ravnatelja Josipa Gašpara, školska zgrada je izgrađena sedamdesetih godina prošlog stoljeća, završetkom ovih radova, škola će  dobiti novu vrijednost, postat će tehnički, ekološki, energetski, estetski i ekonomski optimalna te će se i na taj način anulirati slabosti prvobitne gradnje.

- Na školskoj zgradi započeti su radovi energetske obnove što obuhvaća radove na vanjskoj fasadi zgrade (zamjena stolarije, prozora i vrata te izrada toplinske ovojnice), radove na izmjeni i preuređenju kotlovnice za centralno grijanje, izmjeni dijela dotrajalih radijatora i izmjeni električnih vodova i rasvjetnih tijela. Prioritet smo dali radovima  vezanim za zagrijavanje škole kako ne bi ušli u zimski (hladni) period bez grijanja i tu su radovi pred završetkom. Zamijenjena je vanjska stolarija u opsegu preko 70 %  te je postavljena građevinska skela s dvije strane zgrade za početak radova na fasadi. Istodobno su počeli i radovi na izmjeni električnih vodova. Sa izvođačem se na dnevnoj bazi dogovaramo što raditi kako bi se nastava odvijala neometano - pojasnio je trenutnu situaciju ravnatelj Gašpar i dodao kako radove koji izazivaju veću buku izvođači uglavnom odrađuju po završetku nastave koja se odvija samo u jutarnjoj smjeni.

Ravnatelj je podsjetio kako su prijašnjih godina u nekim prostorijama škole za hladnijeg perioda nastavnici i učenici bili bi u kaputima za vrijeme nastave i stalno bi prigovarali da im je hladno, a nisu pomagali ni uljni radijatori koje bi dodavali.

- Završetkom radova učenici i djelatnici naše škole osjećat će se ugodnije i zadovoljnije boraveći i radeći u školskim prostorijama.  Zimi će biti toplo i ugodno, a ljeti puno hladnije, a sve to uz manju potrošnju energije. Dodatnu pozitivnu atmosferu i ugođaj trebala bi davati rasvjeta  u školskim učionicama i hodnicima - zadovoljan je ravnatelj Gašpar dodajući kako će ovi radovi na javnim ustanovama u kojima boravi ili prolazi veliki broj osoba, mnoge potaknuti na razmišljanje o energetskoj obnovi objekata u kojima žive ili rade te da na taj način daju doprinos ekološkom poboljšanju i održivom razvoju.

Vaša reakcija na temu