Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ogorčeni stanovnici Žnjana: Elitni kvart? Vozimo se po rupama, a djeca nam se po blatu i lokvama vraćaju iz škole!

Ogorčeni stanovnici Žnjana: Elitni kvart? Vozimo se po rupama, a djeca nam se po blatu i lokvama vraćaju iz škole!

Prosječna cijena kvadrata stana na Žnjanu gotovo je 3000 eura, a stanje s infrastrukturom je katastrofalno. Od lijepog pogleda i plaže se ne živi, smatraju stanovnici ovog kvarta

Zanemarimo li situaciju sa žnjanskim platoom, prve asocijacije na ovaj splitski kvart većini su novogradnja, kaskade, plaža i kafići, elitno stanovanje, urbane vile, ali brojni poznati koji upravo tamo imaju dom... Općenito, život na Žnjanu praktički je statusni simbol u gradu pod Marjanom.

Uz Meje i uži centar grada, Žnjan ima najskuplju cijenu stambenog kvadrata u Splitu. Prema najsvježijim podacima iz rujna 2018., prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2978 eura, a prosječna cijena kvadrata kuće 3669 eura. Na oglasnicima ćete pronaći i nekretnine čija cijena ide i do 5000 €/m2. No, što vlasnik zaista dobije za taj novac?

Lijep pogled, blizinu plaže, vrijednu nekretninu..., ali i puno nedostataka koje uvelike umanjuju kvalitetu života na svakodnevnoj bazi, 

Naime, cijena kvadrata i imidž elitnog kvarta u ovom splitskom kotaru nisu istovjetni stanju infrastrukture u koju se desetljećima malo ili nimalo ulaže. Osim glavnih prometnica, kvartovske ceste u vrlo su lošem stanju. Posebno se to odnosi na ulicu Put Žnjana koja je cijelom dužinom puna rupa, neosvijetljena, obrasla korovom, bez nogostupa, kobna za automobile i neugodna za pješake.

- Kupili smo stan na Žnjanu misleći kako ćemo sukladno cijeni dobiti barem jednako kvalitetne javne površine i infrastrukturu, no dobili smo rupe, blato i lokve! Moje dijete ne može samo doći kući iz škole u popodnevnim satima jer rasvjete nema, a ako je kiša ne može ni u jutarnjim satima. Nevjerojatno je da grad toliko zanemaruje nas sedam tisuća koji tu živimo. Ulice su nam kao da ih je uragan poharao, ali prije nekoliko godina - rekla je ogorčena stanovnica Žnjana. 

Problem je i u tome što se velik broj zgrada izgradio i velik se broj ljudi doselio u zadnjih nekoliko godina, a da pri tom nisu napravljeni gotovo nikakvi pomaci u infrastrukturi koji bi pratili te trendove.

Upravo je uređenje Puta Žnjana prioritet u programu HNS-a na nadolazećim ponovljenim kotarskim izborima koji će se održati u ovu nedjelju, 21. listopada u GK Žnjan (Stonska 2). Žnjanski HNS tražit će potpunu rekonstrukciju ove dotrajale ulice, a jednako tako i za Put Orišca za kojeg još inzistiraju i na UPU-u.

- To su ključni projekti za koje ćemo se založiti da se hitno realiziraju. Nedopustivo je stanje s tim ulicama. Usto, tražit ćemo obnovu i izgradnju dječjih igrališta te realizaciju parka za pse - istaknuo je Slaven Buntić, nositelj HNS-ove liste za Žnjan. 

Kako bi doprinijeli kvaliteti života mladih obitelji, HNS-ovci imaju rješenje za nedostatak vrtićkih kapaciteta koje je i logično i brzo. 

- Zatražit ćemo da se u saborsku proceduru stavi prijedlog zakona po kojem bi vrtići mogli biti i u zgradama koje nisu samostojeće. Nerealno je očekivati s obzirom na raspoloživa zemljišta da će se u Splitu općenito graditi dovoljan broj novih vrtića. Želimo da se i drugi postojeći prostori mogu prenamijeniti u vrtiće i da se i tamo mogu oformiti nove skupine. Sigurni smo da će naša inicijativa biti prepoznata. U tom slučaju, situacija s neupisanom djecom kao što je bila ove godine u Splitu ne bi se više ponovila - poručila je Marina Klarić, nezavisna s liste. 

Vaša reakcija na temu