Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Okrugli stol o sufinanciranju projekata energetske obnove: 'Do 2020. nam je na raspolaganju 525 milijuna kuna bespovratnih sredstava'
SASO 2016. Piše: Dalmatinski portal

Okrugli stol o sufinanciranju projekata energetske obnove: 'Do 2020. nam je na raspolaganju 525 milijuna kuna bespovratnih sredstava'

Danijel Žamboki i Mario Klobučar su odgovarali na pitanja okupljenih

U Konferencijskoj dvorani splitske Spaladium arene, u okviru jubilarnog 20. međunarodnog sajma SASO održala se konferencija s nazivom 'Mogućnosti sufinanciranja projekata energetske obnove – dostupni poticaji'. Okrugli su stol organizirali Fond za zaštitu okoliša i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a na njoj su sudjelovali Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja i Mario Klobučar, voditelj Službe za energetsku učinkovitost.

Oko 30-ak zainteresiranih posjetitelja moglo je postavljati pitanja vezana uz natječaj za sufinanciranje energetske obnove višestambenih objekata kojega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio 17. listopada 2016. godine.

- Prošla 2015. godina je bila intezivna, sufinancirali smo u iznosu od preko 174 milijuna kuna. Mnoge su prednosti energetske obnove, pa jedna zgrada u Splitu je smanjila potrošnju za 79 posto. Obanavljau se zgrade stare 30-40 godina, pa se na kraju mijenja i njihova vizura, veća je udosbnost stanovanja, estetski objekti izgledaju ljepše - kazao je Klobučar i napomenuo:

- Stopa sufinanciranja je bila na 40 posto, sada se povećala na 60 posto. Istina, neki kriteriji su stroži, ali ovo je zaista dobra prilika. Fond će svima pomoći, želimo da se izbjegnu nepravilnosti i želimo ih svesti na minimum.

Upravo tu ulogu je istaknuo Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja...

- To je zapravo ključna uloga Fonda. Dakle, sudjelovat ćemo u pripremi i provedbi projekata. Procedura je nešto kompliciranija nego prije. Omogućili smo i većim zgradama da se prijave, a na raspolaganju nam je 525 milijuna kuna bespovratnih sredstava do 2020. godine s tim da je moguće da se ta sredstva povećaju.

Energetski pregled i energetski certifikat, prije i nakon obnove, glavni projekt energetske obnove (i elaborati, ako je primjenjivo) te upravljanje projektom i administracija sufinancirat će se sa 85% prihvatljivih troškova, dok će se za provedbu mjera energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije te provođenje stručnog i projektantskog nadzora odobravati do 60% povrata investicije.

Okupljene je zanimalo i što će se događati da u slučaju kada zgrada ima više odjeljenih ulaza, koji su pod različitim upraviteljima, a npr. jedna diletacija želi obnovu, a druga ne...

- To nam je upravo veliki izazov. Želimo uvjeriti ljude da se to isplati, potrebna nam je aktivnost u tom smjeru. Takve slučaje želimo izbjeći. Stanarima treba postaviti pitanja poput onih ćele li da im se poveća vrijednost nekretnine, žele li smanjenje troškova. Sve ono što ulože u povećana davanja za pričuvu, to im se vraća kroz smanjenje troškova režija.

Postupak dodjele bespovratnih sredstava traje 120 dana, i to nakon isteka roka od 90 dana za predaju projektnih prijedloga.

Vaša reakcija na temu