Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Općina Lastovo podnijela kaznenu prijavu protiv bivšeg načelnika: 'Ja sam platio u dobroj vjeri i napravio sve što je nagodba nalagala'

Općina Lastovo podnijela kaznenu prijavu protiv bivšeg načelnika: 'Ja sam platio u dobroj vjeri i napravio sve što je nagodba nalagala'

Načelnik Općine Lastovo Leo Katić obavijestio nas je da je podnio kaznenu prijavu protiv svog prethodnika Mira Maričevića. On, pak, ima svoju verziju priče i tvrdi da je sve radio po zakonu

Leo Katić, načelnik Općine Lastovo, reagirao je na priopćenje župana Nikole Dobroslavića o neodgovornom radu općinskog vodstva, i to zbog, kako je istaknuo, netočnih i neistinitih navoda. U pitanju je blokada općinskog računa u iznosu od milijun kuna radi čega je u pitanje doveden rad službi na otoku Lastovu. Općina je dug tvrtki MGT platila temeljem sudske nagodbe, no u međuvremenu je dug prenijet na drugu pa na treću tvrtku koja je tužila Općinu i dobila spor u svoju korist, o čemu smo već pisali

- Općinski proračun ovršen je 19. lipnja temeljem presude Visokog trgovačkog suda od 13. travnja. Po zaprimanju presude obaviješteni su bivši općinski načelnik, tadašnji predsjednik HDZ-a Lastovo, a sadašnji ravnatelj Parka prirode Miro Maričević te bivša potpredsjednica Općinskog vijeća i sadašnja predsjednica lastovskog HDZ-a Anita Jančić Lešić. Za njihovog mandata je nastao spor budući da je samo iz njima poznatih razloga na pogrešan račun uplaćen iznos sporne tražbine zbog koje je i nastala blokada proračuna. Temeljem navedenog, a zbog počinjene štete Općini Lastovo i korisnicima proračuna, podnesena je kaznena prijava Državnom odvjetništvu protiv Mira Maričevića', izvijestili su iz Općine Lastovo. 

Katić navodi kako su s blokadom proračuna u ukupnom iznosu od 930 tisuća kuna i presudom Visokog trgovačkog suda upoznati Županija dubrovačko-neretvanska, saborski zastupnik Branko Bačić, premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, Ministarstvo financija, Ministarstvo uprave, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo državne imovine i Ministarstvo regionalnog razvoja te je zatražena financijska potpora jer Općina ne može podmiriti ovrhu koja predstavlja 70 posto izvornih prihoda proračuna. Trgovačkom sudu je podnesena revizija protiv presude, što je bila jedina mogućnost Općine, navodi načelnik Katić. 

'Nitko nije reagirao dok na problem nisu ukazali novinari'

Podsjetio je kako je župan Dobroslavić početkom srpnja obavijestio Općinu kako u proračunu za 2018. godinu nisu predviđena sredstva za deblokadu računa. Od FINA-e se tražila deblokada temeljem članka 244. Ovršnog zakona, no odgovoreno je da nemaju ovlasti za deblokadu. Trgovačkom sudu podneseno je više zahtjeva da se temeljem članka 244. Ovršnog zakona donese rješenje za ograničenu ovrhu. 7. rujna zaprimljeno je rješenje kojim se odbacuje zahtjev Općine, na što je podnesena žalba. 

- Žalosno je da na brojne zahtjeve Općine Lastovo, kao i na održane sastanke, nitko nije reagirao dok na problem nisu ukazali mediji. Još je žalosnije da će Općina Lastovo temeljem presude i spletom nastalih okolnosti podmiriti navedeni dug dva puta, no ovaj put sa zateznom kamatom od 2011. godine. Općina je poduzela sve potrebne radnje kako bi ostvarila pravo ograničene ovrhe nad sredstvima za nužno obavljanje osnovnih zadaća, što joj nije omogućeno, kao i ostale mjere i radnje u cilju rješavanja navedene problematike. Posljednje informacije ukazuju na to da se premijer Plenković osobno uključio u rješavanje problema te da će Vlada pokazati koliko im je stalo do otoka i otočnog stanovništva. Ovim putem apeliramo na predstavnike općinskih i regionalnih tijela da zajedničkim stavom pokušamo riješiti nastali problem, zasada bar djelomično - naveo je načelnik Općine Lastovo Leo Katić. 

'Digla se halabuka jer Katiću treba krivac'

O kaznenoj prijavi pitali smo bivšeg načelnika Općine Lastovo Mira Maričevića

- Mi smo platili temeljem sudske nagodbe u kojoj je bilo točno precizirano kome se treba platiti i MGT je bio obaviješten o načinu plaćanja jer to mi nismo mogli platiti s našeg računa. To je išlo iz sredstava HBOR-a preko Ministarstva mora, Uprave za otoke. Procedura je potrajala, mi smo u nagodbi precizirali rok plaćanja od 90 dana upravo zbog toga. U međuvremenu je stigla informacija da su oni u blokadi i da oni nisu mogli napraviti cesiju. To je moja administracija u Općini tako rekla. Kako je plaćanje već otišlo u proceduru, mi taj postupak nismo mogli zaustaviti. Međutim, u međuvremenu 2012. godine Općinski sud u Korčuli odbio je ovrhu Croatia Factoringa koja je preuzela dug zbog toga što ugovor o cesiji nije bio pravovaljan jer nije bio ovjeren od MGT-a, niti pečatiran. I ta ovrha je pala. Nova tužba od strane treće firme koja je preuzela dugovanje podnijeta je nakon što sam ja napustio Općinu 2013. godine. Katić je vodio spor pet godina. 2015. godine dobio je presudu u korist Općine da bi drugostupanjski sud donio presudu u korist tužitelja. Ja sam u dobroj vjeri napravio ono što je sudska nagodba nalagala, procedura je zahtijevala vremena i mi ništa tu drukčije nismo mogli napraviti. O svemu postoji dokumentacija - kazao nam je bivši načelnik Maričević. 

- Ja sam imao svoju administraciju u Općini. Načelnik se ne može baviti svakim segmentom posla. Ja vjerujem da je i Katić radio u dobroj vjeri, kao i ja. Mislim da kaznena prijava nema nikakvog temelja jer nisam nikome pogodovao. Radilo se o sudskoj nagodbi koja je s naše strane u potpunosti realizirana - tvrdi Maričević. 

- Mislim da načelnik nije poduzeo sve što je mogao. Ovrha stupa na snagu dva mjeseca nakon presude i u tom razdoblju Katić je trebao pokrenuti mehanizme da se zaštiti dio novčanih sredstava nužnih za rad Općine. To nije učinio. Digao je halabuku, a nije radio posao koji je trebao napraviti temeljem članka 244. Ovršnog zakona. Kako je sada osigurao sredstva za plaće? Da budemo do kraja jasni, ova blokada je tek od sedmog mjeseca, a blokada u četvrtom mjesecu nastupila je zbog nenamjenskog trošenja 300 tisuća kuna sredstava Ministarstva turizma. To je početak priče. I ta ovrha je trajala do sedmog mjeseca. Poslije je došla druga ovrha. Svakako da svatko ima pravo podnositi kaznenu prijavu, ja sam već imao razgovore na tu temu. Vidjet ćemo kako će to završiti, ali ja sam uvjeren u ispravnost svojih postupaka. Halabuka se digla jer Katiću treba krivac - kazao nam je Maričević. 

Vaša reakcija na temu