Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Osnivanje još jedne javne ustanove obilježilo prepucavanje Renića i Sanadera: 'Idete na najbjednije politiziranje ravno vijećniku iz Mrduše Donje!'

Osnivanje još jedne javne ustanove obilježilo prepucavanje Renića i Sanadera: 'Idete na najbjednije politiziranje ravno vijećniku iz Mrduše Donje!'

Za v.d. ravnatelja imenovan je suprug HDZ-ove vijećnice

Osnovana je Javna ustanovu Učilište Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije ustanove za obrazovanje odraslih, a v.d. ravnatelja je Ivica Zelić, suprug HDZ-ove vijećnice Maje Zelić.

- Ustanova će provoditi formalne i neformalne oblike obrazovanja kroz programe koji će biti certificirani od strane ministarstva i radit će s darovitim učenicima. Iskoristili smo iskustva zapadnih zemalja koje su otišle puno dalje od Hrvatske i koje od najranije dobi rade na prepoznavanju takvih učenika i radu s njima. Naš trajni cilj je da ona bude referentno mjesto ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji nego u Južnoj Hrvatskoj, a i poznati znanstvenici poput Korada Korlevića prepoznali su značaj i vrijednost ovog projekta - kazao je u obrazloženju pročelnik Tomislav Đonlić.

Damir Krstinić iz SDP-a rekao je da podržava osnivanje ove Ustanove, ali da ga zbunjuju njezine djelatnosti jer se govori samo o obrazovanju odraslih, a u obrazloženju osnivanja Ustanove su u fokusu darovita djeca. 

- Centri izvrsnosti su dodatna nastava za nadarenu djecu naše županije. Znači, dril s djecom koja su dobra u nekim područjima, ali to nije izvrsnost koja je danas potrebna ni Hrvatskoj ni suvremenom društvu. Prije bilo kakvog formalnog osnivanja Centra izvrsnosti moramo se dogovoriti što to uopće izvrsnost jest - kazala je Lucija Puljak i prijedložila da se umjesto formalnog Centra izvrsnosti odredi najizvrsnija škola koja bi bila rasadnik izvrsnosti za sve druge škole. Vijećnici HDZ-a rekli su joj da je zakonski jedino moguće osnivanje Ustanove.

Najviše replika izazvalo je izlaganje Ante Renića iz stranke Pametno koji je kazao da njemu sve ovo liči na zakulisne igre koje su se već ranije događale.

- Ne znači da vam vaša ideja, koja može biti iz plemenitih pobuda, daje pravo da zaobilazite zakon. U strategiji obrazovanja iz 2014. godine na koje se pozivate nema Centara izvrsnosti kakve ste zamislili. Rješenje je transformiranje postojećih obrazovnih ustanova u Centre izvrsnosti, a ne osnivanje Javne ustanove. Što je s troškovima te Ustanove? Ništa ne znamo, ne znamo ni koliko će biti zaposlenih ni koliko će nas sve to koštati? Gdje je taj novac u proračunu kojeg smo prihvatili? - pitao je Renić, a njegovo je izlaganje izazvalo brojne replike.

Mate Martinić iz SDP-a predložio je da se odluka odgodi za sljedeću sjednicu, ali taj prijedlog nije prihvaćen, a Renićevo izlaganje je posebno iziritiralo Antu Sanadera.

- Koliko sam bio oduševljen s nastupom Lucije Puljak toliko ste me vi razočarali. Ona je govorila u skladu s imenom stranke kojoj oboje pripadate, ali vi kao mali početni političar idete hvatati poene na ovakve stvari. Ništa niste pomogli, ni dali svoj doprinos, išli ste na najbjednije politiziranje što je ravno onom vijećniku u Mrduši Donjoj - kazao je Sanader.

- Ja jesam zelen političar, tek sam zagazio u politiku, nisam kao vi gradio od toga karijeru niti kao vi živim od toga. Nisam bio pripadnik stranačke mladeži da bi si osigurao posao. Ja znam zbog čega je vas ovo pogodilo jer ste vi kadar koji je kumovao ovakvoj politici i klimi u Hrvatskoj, zapošljavanju isključivo po političkoj razini koju izvrsnost apsolutno ne zanima ni u jednom segmentu. Ljude zapošljavate samo po tom kriteriju, ovdje branite samo ideju osnivanju Javne ustanove koja će biti karikatura kakvih već imamo - odgovorio mu je Renić.

- Meni politika nije dala ni moj fakultet ni moje znanje, a vi možete izaći na izbore i dobiti legitimitet naroda, nisam ja ovdje carski namjesnik meni je narod dao legitimitet, a vi imate pravo biti nezadovoljni - dodao je Sanader nakon čega su vijećnici prihvatili odluku o osnivanju Javne ustanove.

Vaša reakcija na temu