Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jakov Teklić Otkrijte rimsku cestu koja je još prije 2000 godina bila žila kucavica čitave Dalmatinske zagore

Otkrijte rimsku cestu koja je još prije 2000 godina bila žila kucavica čitave Dalmatinske zagore

Otvorene su prijave za fotografski natječaj u sklopu EU projekta Connecting Separated

Pozivaju se svi građani, amaterski i profesionalni fotografi, istraživači, avanturisti i zaljubljenici u prirodnu i kulturnu baštinu da kroz objektive svojih fotoaparata otkriju rimsku cestu koja je još prije dvije tisuće godina bila žila kucavica čitave Dalmatinske zagore.

Prije dva tisućljeća, naime, carski namjesnik Publije Kornelije Dolabela izgradio je gotovo 600 kilometara cesta kojima je premrežio  tadašnju rimsku provinciju Dalmaciju. Iz Salone je kretalo pet trasa, a cesta prema Naroni i danas je velikim dijelom žila kucavica unutrašnjosti Dalmacije i susjedne Hercegovine. Ona od Solina i Klisa, preko Trilja, Ciste i Lovreća vodi do Imotskog te dalje za Hercegovinu, kroz Ljubuški, da bi završila u Vidu kod Metkovića – rimskoj koloniji Naroni. Temelji i trasa su joj rimski, a nalazila se na središnjem dijelu važne rimske magistrale koja je vodila kroz zaleđe jadranske obale. Ta je magistrala započinjala u Akvileji na sjeveru Italije i završavala u Dirahiju, odnosno Draču u današnjoj Albaniji. Odatle se kao 'Via Egnatia' nastavljala prema Konstantinopolu/Carigradu. 

Do gradnje autoceste kroz unutrašnjost Dalmacije apsolutno niti jedan zahvat u prostoru nije na takav način obilježio jedno vrijeme i naredna stoljeća do naših dana. Činjenica je da je uz manje promjene ova trasa kontinuirano korištena, pa uz nju nalazimo značajnu prirodnu i kulturnu baštinu iz svih povijesnih razdoblja.

Tematsku trasu Salona -Tilurij - Bigeste - Narona danas prepoznajemo kao liniju koja spaja pedesetak nevjerojatnih prirodnih i kulturnih lokaliteta, od kojih su dva sa stećcima – Crljivica i Bijača  odnedavno uvrštena na UNESCO-vu Listu svjetske baštine.

- Sama cesta i sva baština koja se za nju veže nadohvat je svima koji danas putuju kroz Dalmatinsku zagoru. Ipak, najčešće ostajemo slijepi prema vlastitoj baštini dok se ubrzano vozimo do odredišta. Fotografski natječaj u sklopu EU projekta Connecting Separated prilika je da se ovo promijeni! - kaže Antonija Eremut Erceg, voditeljica projekta.


Objasnila je i proceduru:

Mapa koju s vama dijelimo sadržava 49 točaka na putu od Solina do Vida kraj Metkovića. Zadatak je pronaći i fotografirati točke s mape po vlastitom izboru, ili pak s nama podijeliti postojeće autorske fotografije. Uz svoje ime i prezime, fotografije s kratkim opisom (može i osjećajem ili uspomenom koji vas veže za pojedino mjesto ili objekt) do 10. rujna 2016. šaljite na [email protected], a mi ćemo ih podignuti na našu interaktivnu web stranicu projekta i tako zajedno s vama rekonstruirati antičku cestu kroz oči (i objektive) suvremenih putnika. Osim na web stranici projekta, Vaše će fotografije postati i dijelom izložbe u sklopu festivala Connecting Separated, koji će se odvijati od 19. do 24. rujna 2016. u Solinu i Ljubuškome.

Najuspješnije fotografije odabrat će peteročlani žiri sastavljen od stručnjaka za kulturnu i prirodnu baštinu koji su radili na mapiranju trase, te sama voditeljica projekta.

Vaša reakcija na temu