Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bruno Dubravec Otvoren Centar izvrsnosti iz matematike, političari se poklonili djeci: 'Budite i dalje izvrsni na ponos sebi, svojim roditeljima i našoj domovini'

Otvoren Centar izvrsnosti iz matematike, političari se poklonili djeci: 'Budite i dalje izvrsni na ponos sebi, svojim roditeljima i našoj domovini'

Ovo je prava demografska politika i ulaganje u mlade i budućnost, to se zove pravim domoljubljem

Svečanošću na Medicinskom fakultetu otvoren je Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije iz matematike.

- Budite i dalje izvrsni na ponos sebi, svojim roditeljima i našoj domovini - poručio je na otvorenju župan Zlatko Ževrnja.

Lijepu gestu napravili su svi političari i uzvanici iz prvog reda, od zaslužnih za otvorenje župan, pročelnik Tomislav Đonlić, Ilija Krišto, do svih koji su i hoće pružiti potporu, predsjednik saborskog Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Andro Krstulović Opara, pomoćnik ministra Momir Karin, akademik Josip Pečarić , saborski zastupnici Ante Sanader i Blaženko Boban, rektor Šimun Anđelinović, županijski vijećnik Klement Bašić i brojni drugi. Ustali su se, okrenuli prema 214 djece, 'najboljima od najboljih' koji će pohađati Centar i dugotrajno im zapljeskali.

Pobrinuli su se da djeca i ponosni roditelji pamte ovaj dan.

- Pokrenuli smo projekt centara izvrsnosti i na njemu ćemo ustrajati. Ne da bi nekome gradili spomenike, nego za vas dragi učenici jer je to bila nužna potreba. Problem u našem obrazovnom sustavu je nedostatak prepoznavanja kvalitete, vrednovanja, ustrajanja i sustavnog rada na toj kvaliteti. Idemo i dalje ovim smjerom, najveća vrijednost se krije u mladim i nadarenim ljudima - poručio je Đonlić.

Rektor Anđelinović je izrazio nadu da će većina djeca studirati na splitskom Sveučilištu i ostati živjeti i raditi u županiji. Poručio je i da obrazovanje treba gledati kao cjelinu u kojoj trebaju konkretna znanja.
Da je matematika jedina oblast koja je istodobno i znanost i umjetnost, ustvrdio je akademik. Komplimentirajući gradu pod Marjanom, ispričao je vic kako je Zagreb Splitu Europa, a Split Zagrebu Hrvatska.
A da je Dalmacija srce Hrvatske ponovio je i pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja.

Inspirativan govor djeci održao je Krstulović Opara. Čestitajući Đonliću i Ževrnji svima zaslužnima naveo je kako je Centar izvrsnosti prava demografska politika i kako se ulaže u mlade i budućnost. To, kaže, zove, pravim domoljubljem. Potom je poručio djeci kako su svi u dvorani prisutni zbog njih.

- Puno puta ste gledali najbolje hrvatske sportaše i kako je njima u čast je svirala hrvatska himna. Vidjeli ste medalju i koju suzu radosnicu i veliko zadovoljstvo. Vi ste danas dobili prvu medalju. Ta je medalja ova plava majica koju nosite, ona je odličje koje nosite s ponosom, odličje koje kaže da pripadate najboljima. Neka vam bude znak ponosa i kad je prerastete, sačuvajte je u ormaru da vam bude podsjetnik kad ste postali odličnici, ljudi kojima je svirala himna - istaknuo je Krstulović Opara.

Medijima je naveo kako ova predivna priča kao Centar izvrsnosti stavlja Split opet na čelo.

- Ne više po sportu, turizmu i aferama nego po uistinu prekrasnoj priči koja ističe najkvalitetnije mlade ljude i koja će dobiti potporu od svih. Split, Dalmacija i hrvatski jug zaslužuju ovakve projekte. Uvjeren sam da ćemo ih imati još i da će Split i Splitsko-dalmatinska županija pokazati kako treba ulagati u mlade jer to je ono što nazivam pravim demografskim programom obnove Hrvatske - izjavio je.

Na koncu dodajmo da će talentirana djeca iz matematike subotom po dva blok sata raditi s mentorima u Trećoj gimnaziji, osiguran im je prijevoz te marenda. A koliko je djeci to bilo potrebno možda najbolje svjedoče gimnazijalci Petra Brčić i Joško Kristić. Dvoje 17-godišnjaka iz MIOC-a, sudionika državnog natjecanja, su nam složno naveli kako su do sada ovisili o radu sa svojim profesorima i individualnoj volji.

- Teško je bilo nositi se s konkurencijom na taj način, što pokazuje da se naša županija ne može baš pohvaliti s rezultatima. Ovako smo dodatno motivirani i konačno imamo priliku za sustavni rad - zaključio je Joško.

Vaša reakcija na temu