Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Marino Zeljković Osmi Split Pride održat će se 23. lipnja

Osmi Split Pride održat će se 23. lipnja

Okupljanje počinje u 17 sati u Đardinu, a povorka kreće u 18 sati

Osmi Split Pride održat će se u subotu, 23. lipnja. Okupljanje tradicionalno započinje okupljanjem u Đardinu u 17 sati, a službeni program Split Pride-a počinje u 18 sati formiranjem Povorke ponosa na izlazu iz Đardina, a zatim se kreće uobičajenom rutom.

- Split Pride je politički protest kojemu je cilj skrenuti pozornost na probleme s kojima se susreću vaši sugrađani, članovi obitelji, prijatelji, susjedi, radni kolege koji pripadaju jednoj manjini - LGBTIQ zajednici. Split Pride je također i događaj koji progovara o različitosti, zagovara prihvaćanje identitetskog i rodnog izražavanja, zagovara seksualne slobode te se opire homofobiji, transfobiji i svakom obliku diskriminacije. Ove godine bismo željeli progovoriti o važnosti prihvaćanja - poručuju iz Ujedinjena splitska LGBTIQ scena.

Moto ovogodišnjeg Pridea je 'Hod za ljubav', a organizatori pojašnjavaju da su se odlučili za taj moto jer je lako osuditi onoga koji je drugačiji, a za ljubav treba uložiti truda. 

- Željeli bismo poručiti koliko je važno uložiti trud potreban za razumijevanje, staviti se u položaj drugoga i pokušati jedan dan hodati u njegovim cipelama. Znamo da je puno lakše i jednostavnije ono što je nepoznato odmah u početku osuditi i odbaciti, ali ukoliko se uloži maleni napor za razumijevanje, prihvaćanje različitosti dolazi samo po sebi. A odmah zatim i ljubav - dodaju organizatori.

Ujedinjena splitska LGBTIQ scena se sastoji od nekoliko udruga i entuzijasta (Bitcherin, Flomaster, queerAnarchive i Rišpet), a pozivaju što više ljudi da se solidariziraju i pridruže se povorci. 

- Svjesni smo da puno naših sugrađana načelno podržava Pride, ali bi nam zbilja puno značila podrška u obliku dolaska na Pride jer bi uz veći broj sudionika, naša poruka bila mnogo snažnija. Također pozivamo sve pripadnike LGBTIQ zajednice da izađu na Pride i založe se za svoja prava i vidljivost. Osim toga, Pride je zabavan - napominju iz Ujedinjene splitske LGBTIQ scena.

Također, pozivaju i sve one koji im žele pomoći u organizaciji da ih kontaktiraju putem Facebook stranica Split Pride, Rišpeta, Flomastera, Bitcherina ili queerAnarchivea, a trenutno im najviše nedostaje volontera koji bi bili redari. Nakon povorke slijedi zabavni program, a potom proslava u Klubu Kocka.

Vaša reakcija na temu