Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PALMININ DAN: Na Prvoj Vidilici se prisjetili splitske heroine koju su Nijemci 1944. zvjerski mučili i objesili

PALMININ DAN: Na Prvoj Vidilici se prisjetili splitske heroine koju su Nijemci 1944. zvjerski mučili i objesili

Da se ne bismo stidjeli ni antifašizma ni familije Piplović, Palmini u čast 2017. godine je ustanovljena nagrada En Face

Drugi Palminin dan u čast splitske junakinje Palmine Piplović obilježen je na Prvoj vidilici na Marjanu. Uz pjesme Tome Bebića koje je na gitari svirao Jadran Vušković pročitana je 'Priča o Palmini' koju je 2015. objavio Ivica Ivanišević. Pisao je o njezinom životu, borbi i svemu što je obitelj Piplović učinila za Split, a završio je s vrijednim zemljištem ispod Vidilice kojeg je obitelj darovala kako bi se mogao napraviti dječji vrtić.


- Zemljište koje je i onda, a kamoli danas, vrijedilo cijelo bogatstvo, oni su velikodušno darovali za opće dobro, ništa ne uvjetujući, čak ni ime budućeg vrtića. I nikada nisu požalili. Jer, gdje ćeš veće sreće od spoznaje da si tolikoj djeci uljepšao nježne godine?! Ljude ispunjava ponosom spoznaja da su jednoj jedincatoj osobi darovali osmijeh, a zamislite koje je to postignuće tisućama klinaca priuštiti veselje. Kada su, dakle, neki drugi drugovi, ovaj put prerušeni u gospodu, skidali ploču s imenom Palmine Piplović sa zida vrtića, nisu se samo narugali njezinoj patriotskoj žrtvi, nego i ozakonili pljačku - napisao je Ivanišević, a Vjeko Santrić je rekao kako danas, četiri godine nakon ovog teksta, nije sve tako crno.

- Možda je tamno sivo. Međutim, da to ne bi tako ostalo i da se ne bismo stidjeli ni antifašizma ni  familije Piplović smatrali smo da je bilo potrebno učiniti nešto što iz onog vremena govori o ovom današnjem, našem, pa je u tom smislu Palmini u čast, kao i mnogim drugima iz tog vremena koji su slično njoj dali sve od sebe da ne budemo porobljeni, ustanovljena je 2017. nagrada En Face koja je prvi put lani 26. listopada, na Dan oslobođenja Splita od nacizma i fašizma, prvi put one dodijeljena - rekao je Santrić.

Diana Magdić iz Inicijativnog odbora građanki i građana Dalmacije koji su prošle godine utemeljili ovu nagradu kazala je kako je ona utemeljena  s ciljem afirmiranja i promoviranja djelovanja onih pojedinaca koji su nas zadužili i inspirirali na otpor društveno retrogradnim pojavama i konceptima. Nagrade će se dodijeliti i ove godine na Dan oslobođenja Splita.

Vaša reakcija na temu