Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pametno: Ne smije se zanemariti želja građana da sudjeluju u spašavanju Marjana

Pametno: Ne smije se zanemariti želja građana da sudjeluju u spašavanju Marjana

Dugogodišnji nemar Javne ustanove i potkornjak doveli su do tragičnog stanja na Marjanu, kažu u stranci Pametno

Nakon što su još u srpnju prošle godine, prije šest mjeseci, pozvali Javnu ustanovu i Grad na hitnu intervenciju na Marjanu, iz stranke Pametno su danas reagirali na najavljeni proces uklanjanja velikog broja suhih i zaraženih stabala, uvjetovanih već svima poznatim napadom štetnika potkornjaka. Smatraju da je žalosna inertnost kojom se nadležni bave ovim problemom jer je Marjan blago svih građana, koje je trebalo odgovorno njegovati i održavati. 

- Mi smo, kao i svi građani Splita, posebno osjetljivi na aktivnosti koje se događaju na Marjanu kao jednom od simbola grada i razumijemo strahove i nepovjerenje koje se javilo nakon najave korištenja teške mehanizacije u svrhu probijanja šumskih prometnica i vlaka - istaknuo je Branimir Urlić, gradski vijećnik Pametnog.

- Javna ustanova je loše i nikako gospodarila šumom posljednjih desetljeća. Radovi u svakoj šumi zahtijevaju posebne dozvole i specifično projektiranje, a posebno na području zaštićenog dijela prirode kao što je Marjan. Oni trebaju biti ili predviđeni planom gospodarenja, koji je za Marjan istekao 31.12.2018. ili posebnim projektom koji trebaju odobriti sve nadležne institucije - dodao je.

Zato Pametno traži, na uvid cijeloj javnosti, sve dokumente i dozvole za predviđene radove, kao i informaciju tko će biti izvođač radova, na kojem natječaju je izabran ili te aktivnosti tek predstoje. Sve to opet dovodi u pitanje pravovremeno djelovanje i kašnjenje cijelog procesa, a situacija na Marjanu je hitna, poručuju.

- Od početka pojave ovog problema, koji je u velikom dijelu rezultat nerada i nereda koji je vladao, zalagali smo se za hitnu i sveobuhvatnu akciju u svrhu rješavanja ovog problema. Nakon tematske rasprave Gradskog vijeća o Marjanu očekivali smo brže pokretanje stvari, uz sva upozorenja o ozbiljnosti situacije koja su dolazila od strane šumarskih stručnjaka - dodao je Urlić.

Pametno stoga poziva i nadležna Ministarstva, poljoprivrede i zaštite okoliša, da donesu hitno rješenja iz svoje nadležnosti koja će omogućiti ubrzanje cijelog procesa sanacije Marjana. Ističu kako se ne smije zanemariti posebna pažnja za očuvanje Marjana i želja građana da sudjeluju u spašavanju, u mjeri koliko je to dozvoljeno pravilima zaštite na radu.

Vaša reakcija na temu