Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić PARK ŠUMA PROTIV KRIZNOG STOŽERA 'Nastavljamo kao i dosad, nismo toliko neozbiljni da se šticamo ka mala dica'

PARK ŠUMA PROTIV KRIZNOG STOŽERA 'Nastavljamo kao i dosad, nismo toliko neozbiljni da se šticamo ka mala dica'

Nenad Ružić, šef Kriznog stožera, komentirao je prijavu inspekcije koju je potaknula Park šuma Marjan

Veliki šum nastao je na relaciji između Park šume Marjan i Kriznog stožera koji koordinira aktivnosti sječe tisuće stabala zaraženih potkornjakom. Danas se saznalo da je po pozivu Park šume inspekcija zaštite prirode obavila inspekcijski nadzor te poslala kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu, i to zbog nelegalne sječe stabala. 

Nenada Ružića, koordinatora Kriznog stožera, pitali smo što se događa u komunikaciji s Park šumom koju vodi Damir Grubšić

'Ne znam ništa o prijavi. Oni su imali svoje zadatke koje su trebali obavljati i ništa drugo. Mobilizirani su kao dio sustava i dobivaju redovno naloge za izvršenje radova', kaže Ružić. 

Prijava je i njega iznenadila.   

'Nitko mi se nije službeno javio iz inspekcije. Nisam potpisao nikakav zapisnik, niti sam ga vidio. Nismo dobili nikakav zapisnik o inspekcijskom nadzoru, niti ikakvo rješenje', tvrdi Ružić. 

Policija uzela dokumentaciju 

Prije deset dana predao je sve traženo policajcima koji su na Marjanu obavili očevid zbog sječe stabala koja nisu doznačena. 

'Kada je došla krim policija, tražili su svu dokumentaciju vezanu za ovu situaciju. Od samog proglašenja izvanredne opasnosti, zahtjeva, podizanja Stožera, rješenja o koordinaciji. Sve što se radilo, sve mobilizacijske liste', otkrio je koordinator Kriznog stožera. 

Pitali smo ga da komentira prijavu. 

'Šta da kažem? To je van svake pameti. Svatko ima pravo podnijeti kaznenu prijavu. To nije ni optužni prijedlog, kamoli presuda. Prvi put čujem da stožer Civilne zaštite može biti prijavljen. To je vrhovno tijelo koje rukovodi složenim operacijama. Nije stožer zadužen za sječu, niti siječe. Stožer koordinira aktivnosti. Tu su uključene gradske tvrtke, vojska, vanjske tvrtke', kaže Ružić. 

Prijavi unatoč, radovi se nastavljaju, kako je i planirano i dosad rađeno. 

'Ovo je sve radi potkornjaka. Izvlačenje zaraženih stabala. Neka su stabla doznačena, neka nisu. Za njih će se napraviti zapisnik. Ne možete ostaviti zaraženo stablo koje slučajno nije doznačeno. Ne vidim razloga zbog kojeg bi ova prijava utjecala na naš posao. Nastavit ćemo kao i dosad. Proglašena je izvanredna opasnost od elementarne nepogode. Pa nismo toliko neozbiljni da se ka mala dica sada šticamo. Radovi se nastavljaju. Kada župan proglasi završetak izvanredne opasnosti, onda ćemo mi obustaviti sve aktivnosti. Postoji procedura koju očito netko ne razumije. Jer da su upoznati sa Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda, ne bi se tako ponašali. Oni se ponašaju kao da nema tog zakona i da stožer ne postoji', kaže Ružić. 

Sve po planu 

Na Marjanu će se sjeći još cijeli idući mjesec. 

'Ide kako je i planirano. Do kraja travnja bi se trebalo završiti. Ovo što je zaraženo. Kasnije se će se raditi monitorinzi. Deset tisuća stabala je doznačeno, ali još ih se doznačuje. Procjena je 20 tisuća stabala. Hoće li biti više ili manje, doznake će pokazati', kazao je Ružić.     

O razlozima zbog kojih su zvali inspekciju, htjeli smo popričati i s prvim čovjekom Park šume Damirom Grubšićem. Nije htio ulaziti u detalje. 

'Ne znam o tome. Treba Ružića zvati. Bilo je više inspekcija. Neka prođe krizni stožer, onda ćemo pričati', kazao je Grubšić. 

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu provodi izvide zbog sumnje da je na Marjanu počinjeno više kaznenih djela. Prijava inspekcije zaštite prirode nije jedina, navodno je nedavno zaprimljena i prijava koja se odnosi na nepoduzimanje potrebnih mjera koje su trebale spriječiti invaziju potkornjaka.     

Vaša reakcija na temu