Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Parkirni senzori i Smart Splitparking aplikacija olakšavaju parkiranje

Parkirni senzori i Smart Splitparking aplikacija olakšavaju parkiranje

Ugradnjom parkirnih senzora koji se ukopavaju u površinu parkirnog mjesta i uvođenjem Smart Splitparking aplikacije se pridonosi smanjenju gužvi, nižoj razini ispušnih plinova, te smanjenju nervoze među vozačima

Sve veći broj vozila u gradu Splitu povećava pritisak na dostupna parking mjesta. To je potaklo gradsku tvrtku Split parking da poveća napore u traženju rješenja gorućeg problema. Uvođenjem Smart Splitparking mobilne aplikacije olakšava se vozačima da pronađu mjesto za parking.

Senzori detektiraju slobodno ili zauzeto parking mjesto

Sustav uz pomoć senzora detektira je li parkirno mjesto slobodno ili zauzeto, te vizualno prezentira stvarno stanje svakog parkirnog mjesta. Korisnik aplikacije vidi trenutnu situaciju na parkirnim mjestima na ekranu svog mobilnog uređaja tj. vidi broj slobodnih parkirnih mjesta, kako komercijalnih, tako i onih za osobe s invaliditetom. Prikaz parkinga je vidljiv u obliku pinova na karti, koji sadrže numeričku informaciju o slobodnim mjestima.

Korisnik aplikacije može biti navigacijom odveden do najbližeg slobodnog ili odabranog parking mjesta, kako za ulična, tako i za četiri vanulična parkirališta na kojima se vidi broj slobodnih parkirališnih mjesta unutar parkinga. Uvođenjem smart.splitparking aplikacije se pridonosi smanjenju gužvi, nižoj razini ispušnih plinova i smanjenju nervoze među vozačima. Za sada je moguće vidjeti senzorima pokriveno ulično parkiralište na dijelu Ulice Domovinskog rata te vidjeti broj slobodnih mjesta na vanuličnim parkiralištima na rivi, Zrinsko-frankopanskoj, Svačićevoj i Vukovarskoj.
 
Sva parkirna mjesta u sustavu Smart parkinga

U planu je da uskoro, sva vanulična parkirališta budu u sustavu Smart Splitparkinga, dok bi ostala ulična parkirališna mjesta bila u sustavu nakon provedbe međunarodnog natječaja za nabavu adekvatne senzorske opreme.

Smart Splitparking sustav, koristeći analitiku, nudi i mogućnost upravljanja parkinzima u realnom vremenu, što olakšava planiranje novih parking mjesta i regulaciju naplate. Nažalost, do sada se to nije moglo, već su se planovi izrađivali samo na osnovi zarade u pojedinoj zoni, što je bilo nedovoljno za izradu kvalitetnog plana upravljanja parkingom.

Prijava nepropisnog parkiranja pomoću Smart Splitparking aplikacije

Aplikacija Smart Splitparking otvara mogućnost da građani prijave nepropisno parkiranje, na način da pošalju fotografiju, geolokaciju vozila i komentar. Službe Split parkinga dalje postupaju tako da izvijeste prometno redarstvo grada, nakon čega bi, uz trenutnu dozvolu prometnog redarstva, moglo doći do intervencije.

Plaćanje uličnog parkinga Smart Splitparking aplikacijom

Vozačima je spomenutim sustavom olakšano plaćanje uličnog parkinga jer se korištenjem geolokacije uz pomoć mobitela odmah određuje zona plaćanja, a u postavkama mobitela je moguće upisati registraciju vozila, kako bi se, kod svakog novog parkiranja izbjeglo ponovno upisivanje. Smart parking aplikacijom će biti omogućeno kartično iIi PrePaid plaćanje.

Uvođenjem inovativne senzorske tehnologije u sustav parkiranja i aktiviranjem Smart Splitparking aplikacije, gradska tvrtka Split parking je grad Split dovela u poziciju jednog od svjetskih predvodnika u korištenju tehnologije za rješavanje problema parkinga. Spomenutim sustavom, Split može lakše postati jedan od Smart City gradova budućnosti, koji će biti efikasan, siguran i ugodan za život. 

Dodajmo da korisnici iPhone mobilnih uređaja Smart Splitparking aplikaciju mogu instalirati preko iTunesa.

Dok se ne izradi aplikacija za Android mobilne uređaje, stanje slobodnih parkirnih mjesta se za sada može otvoriti kroz preglednik na mobitelu, tabletu ili računalu odlaskom na linku smart.splitparking.hr.

Vaša reakcija na temu