Peristil pozdravio Dioklecijana i Prisku: Prvi put u ulogama cara i carice našli su se učenici OŠ Pojišan

Peristil pozdravio Dioklecijana i Prisku: Prvi put u ulogama cara i carice našli su se učenici OŠ Pojišan

Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita kazala je da su htjeli pokazati kako se od malih nogu njeguje naša kulturno povijesno baština


Zasuzile su oči direktorici Turističke zajednice Split Alijani Vukšić na Peristilu, a jednako emotivno su i učiteljice osmoljetke Pojišan kao i roditelji i djeca ispratili jedinstveni događaj na carskom trgu. Prvi put caricu Prisku i cara Dioklecijana na smjeni straže odigrali su učenici. Novi pečat, za kojega okupljeni vjeruju da će postati tradicija, udarili su 'drugašica' Greta Ferić i 'trećaš' Niko Kelam, za što su zaslužne njihove učiteljice, Tina Šćepanović Stanić i Anđela Babić.

Svoje prijatelje gledali su učenici nižih razreda, mahom cjelodnevnog programa Osnovne škole Pojišan. Naučili su prvašići nešto novo uz puno veselja na jednoj od najljepših splitskih kulisa. Djeca s Bačvica pokrenula su nešto novo, na užitak svih okupljenih. Nima Splita do Splita, naučila su dječica, a i tu su poruku, pohvale učiteljicama, jasno i glasno prenijele i na engleskom jeziku.

- Srca su nam puna danas - složne su učiteljice.

Učiteljica Anđela je naglasila kako su izuzetno ponosni načinom kako su učenici odradili ne baš lagan zadatak pred punim Peristilom, a još i više što su ispričali i koji detalj okupljenim učenicima koji možda nisu znali o bogatoj povijesti Splita. 


Pripremala su se djeca cijelu školsku godinu, a kako kaže učiteljica Tina, ideja je potekla iz onoga što nas svakodnevno okružuje, turističkog buđenja Splita.

- Vjerujem da će i naša mala Priska i mali Dioklecijan dozvati još više djece u naš grad te da će prenijeti o kulturnoj baštini Splita. U svim našim projektima pokušavamo spojiti prošlost sa sadašnjošću kako bi naš grad bio vječan – rekla je učiteljica Tina.

Možda su ovim probudili ideje i drugim učiteljicama i pedagoškim djelatnicima kako bi se mogli pridružiti.

- Nadamo se da će postati tradicija i da ćemo svake sljedeće godine početkom smjene straže uvijek imati male careve i carice kao što su to prvi put bili, ponovimo i pohvalimo ih, učenici Greta Ferić i Niko Kelam - ponosne su s razlogom učiteljice.

A u vremenu konkurencije, natjecanja, želje za biti najbolji možda je jedna od najljepših slika bila radost djece zbog svojih vršnjaka koje su bodrili, pljeskali i slušali. Prava radost, kakvu samo djeca znaju pružiti.

Zadovoljstvo manifestacijom i reakcijama nije krila Vukšić.

- Oživljena povijest je uvijek zanimljiva ne samo našim gostima nego i našim građanima, a na ovaj način, s djecom iz Pojišana htjeli smo pokazati kako se od malih nogu njeguje naša kulturno povijesno baština – podvukla je direktorica splitske Turističke zajednice.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare