Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Peta godišnjica: Djeci je važno čitati od najranije dobi jer je to najbolje ulaganje u budućnost!

Peta godišnjica: Djeci je važno čitati od najranije dobi jer je to najbolje ulaganje u budućnost!

Središnja proslava kapanje 'Čitaj mi! održana je u GKM-u, a potom se program preselio na Rivu

U splitskom Gradskom kazalištu mladih održana je središnja proslava pete godišnjice kampanje 'Čitaj mi!'. Proslavu su prigodnom pjesmom otvorili polaznici početnog solfeggia Glazbene škole Josipa Hatzea koji su izveli generalnu probu službene himne Malog Marulića Priča nam je kuća, skladateljice Tamare Obrovac i autorice teksta Olje Savičević Ivančević.

Kao gost iznenađenja, došao je i gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je pročitao pjesmu Tonča Petrasova Marovića 'Snig u Splitu olivan Split u snigu'  te pohvalio kampanju i dao punu podršku daljnjem provođenju. Okupljenima su čitale sestre Zaninović, Lucija i Ana koje su u publici pratili i sinovi s pjesmom 'Radost' Josipe Franjić Radulović, a novinarka Slobodne Dalmacije Ljubica Vuko također je odabrala pjesmu iste autorice pod naslovom 'Dijete'. Čitala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Pezo Babić pjesmu 'E, baš hoću!' pjesnikinje Jadranke Čunčić Bandov. Novinarska obitelj Klarić, tata Duje i mama Marijana, odabrali su pjesme 'Čemu služe roditelji' Paje Kanižaja te 'Fotoreporter' Stjepana Baloga

Djeca su odslušala i pjesmu koju je čitala Vjekoslava Huljić, a Stipe Božić je odabrao Tina Ujevića i pjesmu 'Odlazak' za one malo starije. Čitanju se pridružio i pedijatar splitskog KBC-a Joško Markić s pjesmom 'Teška bolest' Grigora Viteza

- Čitajući djeci i aktivnim uključivanjem djece u proces čitanja utječemo na njihov cjelokupni razvoj. Nacionalna strategija poticanja čitanja također ističe da je važno posebnu pažnju posvetiti čitanju djeci, jer se ljubav prema čitanju i predčitalačke vještine razvijaju od najranije dobi. U kampanji 'Čitaj mi!' pozivamo roditelje i druge odrasle da budu poticaj djeci u čitanju, daruju slikovnice, razmjenjuju ih i posuđuju u knjižnicama - kazala je Kristina Čunović, koordinatorica nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. 

Nakon 45-minutnog programa  tijekom kojeg su djeca odgonetala zagonetke pjesnikinje Dunje Kalilić i tako najavljivali goste, program se preselio na Rivu gdje su na štandu  posjetitelji koji su pročitali priču dobili prigodne darove. 

- Cilj nacionalne kampanje 'Čitaj mi!' je da svi u društvu osvijeste važnost čitanja djeci od najranije dobije jer je to najbolje ulaganje u budućnost – istaknula je Grozdana Ribičić, predsjednica splitskog ogranka Hrvatskog čitateljskog društva koja je, uz ostale članice, moderirala proslavu.

Organizator proslave je Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatsko knjižničarsko društvo i UNICEF, a glavni nositelj splitski ogranak Hrvatskog čitateljskog društva, uz veliku pomoć Gradskog kazališta lutaka Split, Specijalističke pedijatrijske ordinacije dr. Snježane Kapor Jeričević i Školske knjige. 

Vaša reakcija na temu