Foto: Veljko Martinović Pismo Andre Krstulovića Opare Splićankama i Splićanima: 'Što smo spremni učiniti u bitci za gradskost grada?'

Pismo Andre Krstulovića Opare Splićankama i Splićanima: 'Što smo spremni učiniti u bitci za gradskost grada?'

Gradonačelnik Splita se obratio građanima povodom otvaranja 64. Splitskog ljeta

Uoči Splitskog ljeta gradonačelnik Andro Krstulović Opara uputio je otvoreno pismo Splićanima u kojem se osvrće i na tenzije zbog zatvaranja Peristila navodeći kako je potrebno raditi na suživotu građana, posjetitelja i svih sudionioka ljetne kulturne manifestacije. Prenosimo pismo u cijelosti...

Vratimo život i ljepotu Palači

Drage moje sugrađanke i sugrađani,

sutra počinje 64. Splitsko ljeto u kojem ćemo vidjeti najbolje od onog što umjetnost može ponuditi. A to će biti teatar u svoj njegovoj ljepoti koji će vibrirati po našim kalama, pjacetama, dvorištima... Na Peristil se vraća 'Nabucco' uz tradicionalnu 'Aidu', a nekada jedna od najposjećenijih pozornica našeg grada, Carrarina poljana postaje opet, nakon 6 godina, mjesto smijeha, veselja i pučkog teatra. A smijeh je ono što uvijek trebamo.

Zastava se diže na Peristilu, tamo gdje i pripada. Znam, Peristil je uvijek bio mjesto gdje 'leži problem' između grada i ugostitelja, sporni carski trg gdje se susreće umjetnost sa svojim potrebama i turizam sa svojim zahtjevima. Zbog toga je potrebno raditi na suživotu svih građana, posjetitelja i svih sudionika Splitskog ljeta u stvaranju umjetnosti i ljepote. Potrudili smo se što manje zatvarati naše javne površine osobito Peristil i to samo od 17 sati u dane proba, svečanog otvaranja i izvedbi opera. Već sljedećeg jutra do 7.30 sve što na bilo koji način ometa pristup tom prostoru bit će uklonjeno. Naši komunalni redari odgovorno će kao i ovih dana paziti da se sve aktivnosti odvijaju u navedenim terminima. Vas, drage sugrađanke i sugrađani, isto tako pozivam da kao i do sada budete aktivni sudionici našeg zajedničkog, gradskog života u Palači i o situaciji koja vam se čini neprimjerena odmah obavijestite našu komunalnu službu.

Prošle godine na otvorenju Splitskog ljeta rekao sam kako se naš grad jako promijenio i postavio sam pitanje jesmo li i mi spremni za promjenu, što smo spremni učiniti u toj bitci za 'gradskost' grada? Odgovor je na nama i u nama. 

Od naših predaka naslijedili smo ovaj grad čijoj se ljepoti divi cijeli svijet. Na nama je da prepoznamo opasnosti narušavanja onog na čemu se temelje naše splitske vrijednosti, a naše potrebe u svojim različitostima s poštovanjem razumijemo i uvažavamo. 

Pozivam vas moje Splićanke i Splićani, da ponosno nosimo svoju pripadnost, čuvamo našu baštinu u koju spada i 64. Splitsko ljeto, koje ovom gradu u ljetnim mjesecima donosi život i ljepotu u Palaču. Proživimo ga zajedno.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare