Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Plenković u Splitu: Najvažnije je riješiti prometne gužve u ljetnim mjesecima

Plenković u Splitu: Najvažnije je riješiti prometne gužve u ljetnim mjesecima

Premijer je najavio da će se na sutrašnjoj sjednici Vlade na Hvaru potpisati ugovori čija je vrijednost sto milijuna eura

Premijer Andrej Plenković se u sklopu trodnevnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji susreo sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i županom Blaženkom Bobanom. Razgovarali su o zaključcima donesenim na sjednici Vlade u Splitu početkom svibnja. Plenković je rekao da je 11 projekata realizirano, a da se na ostalima radi. Kao najvažnije za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju istaknuo je one vezane uz prometnu infrastrukturu koji bi trebali riješiti problem velikih gužvi u ljetnim mjesecima. Pohvalio je gradonačelnika i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zbog sanacije Karepovca, a Lučku upravu zbog brojnih projekata koje rade na obali i otocima. 

- Za Split i županiju su najvažniji projekti koji se rade s Hrvatskim cestama, posebno pravac Mravinci-Stobreč koji bi trebao rasteretiti prometnice u ljetnim mjesecima, ali i pravac Resnik-Split za koji postoji jaki konsenzus Grada i Županije da se omogući brz željeznički promet koji bi povezao Trajektnu i Zračnu luku. Dva su ključna problema, jedan je promet, a drugi je infrastruktura, odnosno rješavanje zgrada u kojima se nalaze institucije Grada, policije, Županije... i tu smo donijeli zaključke i sada moramo dobro usuglasiti stavove, a moj je prioritet da Splićani budu zadovoljni  - rekao je Plenković.

Najavio je i da će se na sutrašnjoj sjednici Vlade u Hvaru potpisati ugovori čija je vrijednost sto milijuna eura u idućih sedam, osam godina, a koji podižu kvalitetu povezanosti otoka.

- Sutrašnja sjednica Vlade u Hvaru će biti posvećena dvjema ključnim temama, jedna je razvoj hrvatskih otoka, a druga je temeljita analiza rezultata turističke godine. Što se tiče otoka, ministrica Žalac će predstaviti izvješće koje pokazuje da kada se skupe sve investicije u otoke na godišnjoj razini one iznose milijardu i 700 milijuna kuna. Izrada Zakona o otocima je obuhvatila sve dionike, a poseban doprinos dali su sami otočani. Mislim da je on kvalitetan i u skladu s europskim rješenjima - dodao je premijer.

Andro Krstulović Opara kaže da su na sjednici Vlade u Splitu zadali sebi velike ciljeve, ali da izvedba svih točaka ide zadovoljavajućom dinamikom.

- Međutim, učinkovitost moje administracije, Županije, aglomeracije pa i Vlade će se mjeriti učinkovitošću i izvedbom svih ovih zaključaka. Razgovarali smo i oko daljnjeg ubrzavanja procesa Tehnološkog centra na Dračevcu, govorili smo o zadaćama, spoju Zračne i Trajektne luke. Vjerujem da će se projekti realizirati onako kako je planirano, to se ne događa preko noći, mi sada ulazimo u 40-u godišnjicu od ozbiljnijih ulaganja u Split što je bilo u vrijeme Mediteranskih igara. Konačno je došla točka preokreta - rekao je Andro Krstulović Opara.

Župan Blaženko Boban također je zadovoljan sastankom, a naglasio je dobru suradnju s ministarstvima te stavljanje prometne infrastrukture i zbrinjavanja otpada u prvi plan razgovora.

Vaša reakcija na temu