Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Plenković u Splitu odgovorio na Bernardićeve prozivke, a rekao i što misli o izbacivanju Pernara

Plenković u Splitu odgovorio na Bernardićeve prozivke, a rekao i što misli o izbacivanju Pernara

Od svih prijedloga vezanih za INA-u ne vidim nijedan učinkovitiji od predloženog

Boraveći u Splitu premijer Andrej Plenković je ponovio da smatra kako je model otkupa MOL-ovih dionica prodajom udjela HEP-a najrealniji i najučinkovitiji, štiti nacionalne interese i daje Hrvatskoj vlasničku ulogu u obje energetske kompanije i sva korporativna prava na najvišoj razini.

- Nadam se da ćemo dobiti politički konsenzus - kaže.

Ono što je najvažnije je, kaže, da je strateški konsenzus o otkupu dionica postignut.

Odgovorio je i na prozivke predsjednika SDP-a Davora Bernardića da u Savjetu za otkup dionica nema predstavnika oporbe.

- Oporba se mora odlučiti, jesu li za dijalog ili interpelaciju. U Savjet mogu pozvati bilo koga ako smatram da je dobar. Želim razgovarati na ovu temu i ovog tjedna spremno sam odgovarao na pitanja zastupnika na Aktualnom satu, kao i u drugim prigodama u javnosti. Njihove sugestije su dobrodošle - kazao je.

Što se tiče prijedloga SDP-i HNS-a o modelu otkupa, rekao je i da će kada dobije formalno prijedloge svih političkih aktera i stručnjaka u okviru Savjeta će razmotriti.

Komentirao je i navode da dio vrha HDZ-a ne podržava ovakav model otkupa, uz prodaju 25 posto minus jedna dionica HEP-a.

- Ja sam predložio što smatra Vlada. HDZ je velika stranka, ima ljudi koji se bave pojedinim temama, iznose svoje stavove, mi smo demokratska stranka. Kao predsjedniku demokratske stranke moja metodologija upravljanja je da želim saslušati i druge prijedloge i ideje. Od svih prijedloga na stolu ne vidim da su učinkovitiji od onoga što sam predložio - smatra.

Na koncu je iznio i svoje mišljenje o izbacivanju Ivana Pernara, zastupnika Živog zida iz Sabora. Kaže da nije uspio vidjeti cijeli scenarij i što je prethodilo, ali, kako je rekao, očekuje od svih zastupnika da respektiraju instituciju u koju su izabrani voljom birača.

- To podrazumijeva i ustajanje kada se intonira hrvatska himna, respekt prema Poslovniku, predsjedavajućem, kulturi dijaloga i komunikacije. Vrlo sam jasno rekao, argumentirano, politički, vrlo čvrsto uvjeren u svoje stavove suočit ću se sa svim političkim oponentima. I oni imaju pravo na svoj stav i način na koji ga artikuliraju, pri tome se moraju  držati procedure i mjere. Politika smanjivanja tenzija i podjela naišla je na plodno tlo i tako ću nastaviti - zaključio je Plenković.

Vaša reakcija na temu