Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PLOVPUT: 'Na svjetionicima turizam cvjeta, tražimo od Vlade odobrenje da ih možemo dati u koncesiju'

PLOVPUT: 'Na svjetionicima turizam cvjeta, tražimo od Vlade odobrenje da ih možemo dati u koncesiju'

Ove godine navršava se 200 godina početka rada svjetionika Rt Savudrija, a izložba koja je bila u Umagu, Rijeci i Zadru dolazi i u Split

Proslava 200. godišnjice rada najstarijeg hrvatskog svjetionika Rt Savudrija i početka organizirane svjetioničarske službe na Jadranu završava tijekom prosinca u Splitu. Počela je u travnju aktivnostima na Savudriji i Umagu, a nastavila se preko Rijeke i Zadra izložbom pod nazivom 'Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika'.

Izložba se u Hrvatskom pomorskom muzeju na tvrđavi Gripe otvara 6. prosinca. Predstavit će se i dva prigodna poštanska žiga, svjetionika Rt Savudrija koji slavi 200 godina i splitske đige koja obilježava 150 godina. Uz to, održat će se i niz predavanja na temu različitih aspekata svjetioničarske službe, a dan kasnije, 7. prosinca, u trgovačkom centru Mall of Split otvorit će se izložba fotografija 'Čovjek i svjetionik' u organizaciji Plovputa i Fotokluba Split. 

Mate Perišić, direktor Plovputa, istaknuo je važnost obnove i komercijalizacije svjetionika, odnosno njihovo stavljanje u turističku funkciju.

- Naš zahtjev je da nam Vlada odobri da svjetionike možemo dati u koncesiju trećim osobama. To bi nam omogućilo da možemo na legalan način s njima gospodariti i davati ih u zakup jer turizam na njima cvjeta. Svjetionici imaju svoju budućnost. Pod našom kontrolom je 46 svjetionika. Dosta ih je devastirano, a ulaganja u spomenike izuzetno su velika. Kroz ovaj projekt vidimo da ima zainteresiranih ulagača i da bi ih sve mogli plasirati u turizam. Naravno, sve bi se to odvijalo pod našim nadzorom, odnosno, mi radimo projekt obnove kojeg mora odobriti Zavod za zaštitu spomenika i radovi se odvijaju pod nadzorom naših inženjera - kazao je Prišić.

Projekt davanja svjetionika u koncesiju podržava i Danka Radić, ravnateljica Pomorskog muzeja.

- Održavanje svjetionika je preskupo. Nalaze se na nepristupačnim mjestima, izloženi su posolici, zaštićeni su spomenici kulture i novac koji se dobije od njihovog iznajmljivanja može se uložiti u njihovu obnovu. Ako spomenik ne živi, on se urušava i prorada, a ovdje se ne radi o prodaji nego o davanju u najam - objasnila je ona.

Otkrila je da je u izložbi 'Više od svjetla i sunca: 200 godina hrvatskih svjetionika' sažeta povijest svih naših svjetionika. 

- Rt Savudrija je rađen po nacrtu arhitekta Pietra Nobilea koji je pripadao klasicističkom krugu arhitekata i on je bio prototip po kojem su rađeni svi svjetionici duž naše obale. Split će se moći upoznati s dijelom naše graditeljske kulturne baštine jer su svjetionici vrlo važni za hrvatsku pomorsku tradiciju i hrvatski nacionalni identitet - zaključila je Danka Radić.

Vaša reakcija na temu