Počasni konzulat Rumunjske otvara se u Splitu, konzul će biti direktor tvrtke Orbico

Počasni konzulat Rumunjske otvara se u Splitu, konzul će biti direktor tvrtke Orbico

Splitsko-dalmatinski župan sastao s veleposlanikom Rumunjske i najavio da se konzulat Rumunjske otvara za mjesec ili dva

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban razgovarao je s veleposlanikom Rumunjske u RH, Constantinom-Mihailom Grigoriem o poboljšanju suradnje i odnosa između Rumunjske i Splitsko-dalmatinske županije, a naglasak je bio na suradnji u IT sektoru i turizmu. Najavljeno je i otvaranje rumunjskog konzulata u Splitu, a počasni konzul bit će Stipe Roglić, direktor tvrtke Orbico.

- Ovo je zapravo nastavak dobrih odnosa koje smo imali s Rumunjima još dok sam bio gradonačelnik Solina preko naše tvrtke AD plastika koja u Rumunjskoj ima jedan svoj pogon. Meni je jedna od najznačajnijih stvari razvoj IT sektora i mislim da nam tu oni mogu dosta pomoći. Sretan sam što će se za mjesec ili dva u Splitu otvoriti počasni konzulat Rumunjske i što će konzul biti čovjek koji se razumije u gospodarstvo i koji razumije našu županiju - rekao je Boban.


Rumunjskom veleposlaniku je poručio da bi volio u našoj županiji u idućim godinama vidjeti i puno više turista iz Rumunjske.

- Koliko sam čuo od ljudi koji rade u turizmu, Rumunji su jedni od najboljih gostiju - kazao je Boban veleposlaniku, a on mu je odgovorio da je prošle godine odmor u našoj zemlji provelo više od 100.000 Rumunja.

- To i jest jedan od razloga zbog kojih smo se odlučili osnovati počasni konzulat u Splitu, kako bi bili na pomoći brojnim našim ljudima koji ovdje dolaze na odmor, a siguran sam da će broj Rumunjskih turista iz godine u godinu samo rasti - kazao je Grigorie te dodao kako je važnost suradnje u IT sektoru vrlo važna za ekonomski razvoj što se potvrdilo nedavno na Ekonomskom forumu održanom u Rumunjskoj gdje su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Rumunjske Klaus Iohannis u svojim govorima isticali važnost IT sektora.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare