Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Počinje javni uvid izmjena GUP-a: Do 12. listopada pronađite što vam smeta

Počinje javni uvid izmjena GUP-a: Do 12. listopada pronađite što vam smeta

Iz dokumenta koji je lani prezentiran vijećnicima čak je 580 inicijativa za promjenama

Nakon odluke gradskih vijećnika iz svibnja prošle godine da se krene u izmjene GUP-a, pri čemu su samo od prisutnih vijećnika protiv bili Marijana Puljak i Jakov Prkić, od utorka počinje javni uvid najvažnijeg strateškog plana grada. Uvid traje do 12. listopada, a nakon toga će se u roku od dva tjedna odgovoriti na primjedbe. Ovisno o prihvaćanju ili neusvajanju primjedbi, 'popravit' će se, te kako doznajemo u splitskoj gradskoj upravi najdalje do kraja godine glasat će se o GUP-u.

Prema procjenama, izvjesno je da to bude već u polovini studenoga.  Svakog dana od 9 do 15 sati mogu se razgledati izmjene u atriju Banovine, također na stranicama gradske uprave, a javno izlaganje je predviđeno za 6. listopada u 17 sati u Lori.

Primjedbe se mogu podnijeti do zadnjeg dana roka javnog uvida, 12. listopada.

Iz dokumenta koji je lani prezentiran vijećnicima, podsjetimo, čak je 580 inicijativa za promjenama, a stručne službe su ih podijelile u deset tematskih područja, ovisno o namjeni.

Izdvojimo neke od inicijativa.

Redom je riječ o zahtjevima koji se nalaze na križanju Moliških Hrvata i Puta Trstenika, sa sjeverne i južne strane, na Kili istočno od City centra, na križanju Ulice Bruna Bušića i Poljičke ceste, križanje Ulice Mike Tripala i Puta Supavla na Brodarici, u uvali Zenta, u Ulici Bruna Bušića, bivši gradski projekt Brodarica, kao i bivša Slobodna na Brodarici, na Ravnim Njivama, križanju Domovinskog rata i Dubrovačke ulice te na Plokitama.

U Ulici Moliških Hrvata traži se prenamjena u poslovnu i stambenu namjenu, omogućava se gradnja sadržaja javne i društvene namjene, s južne strane ulice pak poslovni, trgovački, ugostiteljsko trgovački sadržaji, uslužne djelatnosti, zabavni sadržaji...

Podnositelj zahtjeva u dijelu Ulice Moliških Hrvata je, spomenimo, gradski vijećnik HDZ-a Hrvoje Marušić.

Na toj sjednici je najavio ako se bude glasalo pojedinačno o projektima, da će se izuzeti od glasanja.

Što se tiče Kile, istočno od centra City Center One traži se prenamjena zelene površine u poslovnu kako bi se dogradio šoping centar, a također u nastavku i izgradio dom za starije i nemoćne osobe.

Na križanju ulica Bruna Bušića i Poljičke, Splitsko-makarske nadbiskupija bi gradila crkvu i pastoralni centar.

Kod Jokera, na križanju Puta Supavla i Mike Tripala, gdje je zgrada Zeptera traže se podzemne garaže i novi objekt veći od osam katova. Zenta bi doživjela promjene tako da bi dobila garaže na mjestu tri teniska terena koji se nalaze s istočne strane. Oni bi potom našli svoje mjesto na tim garažama. Bazen bi dobio pomični krov i tribine. Također, planiraju se i podzemni suhi vezovi za brodice. 

Na Brodarici je projekt 'Ruža Hrvatska', braće Žužul, a u neposrednoj blizini i onaj tvrtke Slobodna Dalmacija gdje bi se investitoru omogućila stambeno-poslovna zgrada koja može imati više od, kako piše, P+8 osam nadzemnih etaža. Od poduzetničkih inicijativa izdvojimo i prijedlog na Plokitama gdje se traže da jedan dio bude za hotelski sadržaj, a veći dio bi ostao rekreativni. Na koncu, i investitor West Gatea traži povećanje tornja sa 75 metara visine na 100.

GUP-u je priložen i katalog postojećeg stanja nelegalnih građevina, kojim se predlaže i legalizacija svih bespravnih objekata na Marjanu, isključivo unutar tlocrtnih granica, jednako kao i nelegalne građevine između dviju bolnica, dok se na Kampusu ne ozakonjuju one koje smetaju nekoj od planiranih zgrada Sveučilišta.

Od ideja izdvojimo plutajuću pumpnu stanicu do lučice na Spinutu, potom 'Splitorinu', nautički grad u poljudskom akvatoriju na kojem dugi niz godina rade arhitekti Nenad Mikulandra i Nikola Bašić.

Ako bismo gledali pojedinačne zahtjeve, najviše se odnosi na prenamjenu iz turističkih zona u mješovite, prevedeno u stambene kvadrate. Dio zahtjeva se odnosi na veću izgrađenost, a među takvima je i onaj Igora Štimca koji na Bilicama navodno planira gradnju trgovačko poslovnog kompleksa.

Među poduzetnicima, dodajmo, u zahtjevima za izmjenama plana prednjači Ivo Ora.

Vaša reakcija na temu