Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pokretač peticije protiv gradnje termoelektrane na Perući: 'Ograđujemo se od Domazetovih riječi, Dobrović nije učinio ništa nekorektno'

Pokretač peticije protiv gradnje termoelektrane na Perući: 'Ograđujemo se od Domazetovih riječi, Dobrović nije učinio ništa nekorektno'

Ante Janković i Mislav Cvitković ne slažu se s pozivom na prosvjed i zazivanjem scenarija Savske

Željko Domazet i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike su se medijski sukobili zbog najave izgradnje plinske termoelektrane na Perući. Kandidat za načelnika Hrvaca je uz najavu prosvjeda u Zagrebu ('poput branitelja u Savskoj') prozvao ministra Slavena Dobrovića, a iz ministarstva na čijem je čelu je došao oštar odgovor da netočnim, populističkim i senzacionalističkim izjavama prikuplja jeftine političke poena uoči lokalnih izbora. Pitali smo, stoga, još neke aktere ove priče.

- Iako se gospodin Domazet poziva na moje medijske istupe, ja s njegovim istupom nemam veze. Istupam ispred grupe stručnjaka i nama je cilj dati konkretne argumente koji nemaju veze s ikakvom politikom, pogotovo ne lokalnom. Svi naši argumenti su čisti brojevi koji jasno pokazuju da je projekt Vis Viva ekonomski besmislen (osim za privatne investitore) i ekološki poguban. Smatram da politiziranje ove teme na ovakav način - traženjem smjene ministra i usporedbom s braniteljima (prema kojima, da bude jasno, gajim najveće poštovanje!), može samo negativno zasjeniti naše napore da se protiv projekta izborimo čistim i jasnim argumentima - rekao nam je Mislav Cvitković, mag. phys.

- Ministar Slaven Dobrović, štoviše, otvoreno i racionalno je saslušao sve naše argumente i u svom istupu u Slobodnoj Dalmaciji jasno rekao da projekt ima problema, da ga treba analizirati i zaustaviti sve manipulacije. Ja u tom ne prepoznajem otvaranje vrata projektu, nego stručnost i odgovornost ministra i Ministarstva koji će očito inzistirati na argumentima obiju strana. To možemo samo podržati - dodao je, te na kraju naglasio:

- Ja ni s jednom političkom opcijom nemam veze, ali činjenično - nakon članka s izjavom ministra Dobrovića u 'Slobodnoj' i govora Mostova Mira Bulja o ovoj temi u Saboru, ja ne vidim logiku ni razloga za ovako oštar napad na ministra i Most.

Ante Janković, predsjednik NS Reformisti - Hrvace i pokretač potpisivanja peticije protiv KKPE Peruća, također nije 'legao' Domazetov istup.

- U svoje ime i u ime grupe građana potpisnika peticije protiv izgradnje plinske centrale Peruća, ograđujem se od priopćenja gospodina Željka Domazeta, kandidata za načelnika Hrvaca. U svom priopćenju gospodin Domazet najavljuje višemjesečne prosvjede i pozivanje na odgovornost, kako ministra Slavena Dobrovića, tako i Mosta i Vlade u cijelosti. U istupu gospodina ministra Slavena Dobrovića u Slobodnoj Dalmaciji, na koji se poziva gospodin Domazet, ni nakon višestrukog iščitavanja nisam pronašao ništa nekorektno niti zazorno. Upravo suprotno - ministrova izjava u kojoj iskazuje odlučnost da sve činjenice iz 'Studije utjecaja na okoliš KKPE Peruća', kao i prigovore na istu detaljno iščitaju čak dva povjerenstva, držim najvećom opasnosti za termoelektranu, nakon koje od nje neće ostati ni 't' - poručio je Janković.

- Nije mi poznat razlog ovakve reakcije gospodina Domazeta, za koju smo post festum doznali iz medija, niti su nam jasni razlozi napada na resornog ministra i Vladu. Ni u jednoj izjavi bilo kojeg ministra, niti drugog dužnosnika Vlade nismo našli uporište za ovakve izjave i najave akcija ovakve vrste, te molimo javnost da iste smatra privatnim akcijama Željka Domazeta, koje s nama potpisnicima peticije nemaju nikakve veze. Naše primjedbe i zamjerke idu upravo u suprotnom smjeru - na teret bivše Milanovićeve Kukuriku Vlade koja je donijela nevjerojatne i apsurdne zakone u sferi energetske regulacije, kako 2013., tako i 2015. godine.  Upravo ti zakoni uporište su investitorima za pokretanje izgradnje plinske elektrane, dok ih se na desetine zbog neisplativosti zatvara diljem Europske unije. Naime, ovakva zakonska regulativa investitoru jamči 71 eura po megavatsatu tj. masne zarade na teret potrošača električne energije, a nama trajne štete po zdravlje, okoliš i svu našu imovinu - obrazložio je.

Vaša reakcija na temu