Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Poseban ponedjeljak u Solinu: Dan neovisnosti, obljetnice smrti kraljice Jelene i krunidbe kralja Zvonimira
Regnum Croatorum Piše: Mate Božić, koordinator projekta arheološkog turizma 'Regnum Croatorum'

Poseban ponedjeljak u Solinu: Dan neovisnosti, obljetnice smrti kraljice Jelene i krunidbe kralja Zvonimira

Povijesna postrojba 'Kliški uskoci' i Udruga studenata povijesti 'Toma Arhiđakon' organiziraju manifestaciju 'Krunom hrvatskoh vladara'

Povijesna postrojba 'Kliški uskoci' i Udruga studenata povijesti 'Toma Arhiđakon' na Dan neovisnosti RH, 8. listopada, obilježit će dva datuma značajna za hrvatsku srednjovjekovnu povijest. Riječ je o obljetnici smrti kraljice Jelene (8. listopada 976.) i obljetnici krunidbe kralja Zvonimira (8. listopada 1075. ili 1076.). 

U sklopu manifestacije 'Krunom hrvatskih vladara' održat će se prigodni program na tri značajna starohrvatska arheološka lokaliteta na području Solina i Klisa: uz ostatke crkve Blažene Djevice Marije na Gospinu otoku, u crkvi sv. Petra i Mojsija (Šuplja crkva) te na Kliškoj tvrđavi.

Program će započeti u 12.30 svečanim mimohodom povijesnih postrojbi u čast kraljici Jeleni od Gospina otoka uz rijeku Jadro do ostataka crkve sv. Petra i Mojsija. Povijesne postrojbe koje će sudjelovati u mimohodu: 'Praetoriani Croatorum' (Split-Klis), 'Domagojevi strijelci' (Vid), 'Vitezovi kralja Zvonimira' (Knin) i 'Vitezovi Vranski' (Pakoštane-Vrana) će u 13 sati u crkvi sv. Petra i Mojsija uprizoriti i krunidbu kralja Dmitra Zvonimira. 

Program se potom nastavlja u 14.30 na Kliškoj tvrđavi uz škole i radionice oživljene povijesti. Prva na redu je škola mačevanja i streličarstva 'Kliški uskoci', u 15.15 je na rasporedu škola heraldike: Mate Božić 'Najstariji hrvatski zemaljski grbovi', a u 16 je planirana škola glagoljice i likovna radionica Anamarije Bašić.

- Ova manifestacija odvija se već treći put (2014., 2016., 2018.) u sklopu projekta 'Regnum Croatorum' čiji je cilj valorizacija starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području i prezentacija srednjovjekovne oživljene povijesti iz perioda vladavine kneževske i kraljevske kuće Trpimirovića (od prve polovice IX. do kraja XI. stoljeća). Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, Općine Klis, tvrtke 'Clissa' te Turističke zajednice grada Solina. Ulaz na tvrđavu je slobodan za sve posjetitelje škola i radionica - poručili su iz udruge 'Toma Arhiđakon'.

Vaša reakcija na temu