Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Potvrđena optužnica protiv Jure Šundova, Kerumovom zamjeniku sudit će za prijevaru

Potvrđena optužnica protiv Jure Šundova, Kerumovom zamjeniku sudit će za prijevaru

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tereti bivšeg dogradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća za štetu u državnom proračunu od 270 tisuća kuna

Jure Šundov, bivši splitski dogradonačelnik i donedavni predsjednik Gradskog vijeća, pravomoćno je optužen za prijevaru i štetu u državnom proračunu od 270 tisuća kuna. Optužnicu je Državno odvjetništvo podiglo prije dva i pol mjeseca nakon istrage pokrenute temeljem kaznene prijave splitske policije iz rujna prošle godine. 

Sporan je invalidski status Jure Šundova ostvaren temeljem nevjerodostojne dokumentacije. Šundovu je priznat invaliditet na osnovu PTSP-a u visini od 30 posto. Zahtjev je podnio 2005. godine, a status mu je priznat dvije godine kasnije. 

Šundov je dobio pravo na osobnu invalidninu u iznosu od 153 kune mjesečno. U inkriminiranom razdoblju isplaćeno mu je po tom osnovu 22 tisuće kuna. Zbog korištenja olakšice za hrvatskog ratnog vojnog invalida umanjene su mu porezne obaveze u ukupnom iznosu od 248 tisuća kuna. 

Unatoč statusu ratnog vojnog invalida, za kojeg se javno nije ni znalo, Šundov se u inkriminiranom razdoblju prometnuo u istaknutog gospodarstvenika i jednu od vodećih političkih figura. 2005. godine, kada je započela ova priča, nalazio se u vrhu Kerum d.o.o., obnašao je niz odgovornih funkcija, od direktora maloprodaje do izvršnog direktora, a 2009. godine na velika vrata ulazi u Banovinu i postaje prvi Kerumov zamjenik. 

Od 2012. godine de facto sam vodi grad. Kerum je bio prezauzet spašavanjem propalog trgovačkog carstva, dok su drugoj zamjenici Anđelki Visković oduzete ovlasti. Nakon izbora 2013. godine Kerumov HGS gubi vlast u Splitu, ali zahvaljujući koaliciji s HDZ-om u Županiji, Šundov dolazi na čelo tvrtke Županijske ceste. 

S mjesta predsjednika Gradskog vijeća povukao se nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu koncem svibnja. 

Vaša reakcija na temu