Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POVIJESNI DAN ZA TROGIR: Pogledajte kako je bilo na otvaranju Čiovskog mosta

POVIJESNI DAN ZA TROGIR: Pogledajte kako je bilo na otvaranju Čiovskog mosta

Premijer je najavio da je u pripremi spoj na autocestu kroz tunel Kozjak i projekt brze ceste do Omiša

Stanovnici Čiova, Trogira i okolnih mjesta, ali i brojni turisti koji godinama dolaze na ovaj otok nadomak Splita napokon su dočekali otvaranje novog Čiovskog mosta. Kilometarske kolone u kojima se u srcu sezone čekalo i nekoliko sati za prelazak preko starog mosta trebale bi postati prošlost. Brojni mještani došli su danas na most proslaviti, kako su rekli, povijesni trenutak za Čiovo i Trogir, a oni koji nisu bili na mostu brodicama su se okupili oko mosta. 

- Konačno je došao kraj svim mogućim prometnim gužvama koje su ometale razvoj turizma na Čiovu i tijek svakodnevnog života lokalnog stanovništva. Veselje ovih ljudi dovoljno pokazuje koliko je ovaj most bio dugo čekan. Očekujem da nastavimo s infrastrukturnim projektima. Bit će još mostova, a ključni je projekt gradnje Pelješkog mosta koji će ostati kao trajna uspomena na naših prvih 7 godina članstva u EU. I Pelješki most se, kao i ovaj Čiovski, financira bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 85 posto i to nam dovoljno govori o tome koliko je dobro članstvo u EU. Ovo je pravi projekt za obilježavanje pete obljetnice članstva u EU. Krenuli smo s realizacijom projekata koje smo počeli, ali jasno je da moramo riješiti i tunel kroz Kozjak kao i obilaznicu do Omiša. Danas u Splitu turizam pulsira, grad je od tranzitnog postao jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija, takve probleme moramo riješiti pa će nam svima biti ovdje ugodnije - kazao je premijer Andrej Plenković koji je službeno otvorio most.

Čiovski most dug je 547 metara i vrijedan više od 207 milijuna kuna, a gradnja je trajala više od tri i pol godine. Ministar prometa Oleg Butković prisjetio se problema koji su pratili realizaciju ovog projekta.

- Svi znamo što se događalo. Morali smo raskinuti ugovor i raspisati novi natječaj. Sve je moralo biti završeno do početka turističke sezone i hvala Bogu da smo to uspjeli napraviti. Nastavljamo dalje, idemo s Pelješkim mostom, dogodine otvaramo most na Svilaji, počinjemo most kod Gradiške, bit će puno mostova, cesta i željezničkih pruga, a sve uz potporu EU. Ovaj je projekt u jednom trenutku postao upitan u vezi financiranja sredstvima iz EU, ali smo i to uspjeli spasiti i mislim da svi možemo danas biti ponosni. Ove godine se raspisuje natječaj za obilaznicu oko Omiša, Hrvatske ceste su osigurale 250 milijuna kuna i to je dio velikog projekta vrijednog oko 2,5 milijarde kuna. Paralelno s tim ide i priprema spoja na autocestu kroz tunel Kozjak, a najvažniji projekt HŽ Infrastrukture je spoj Zračne luke željezničkom prugom prema Splitu - najavio je Butković.

Presretan je danas bio i trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

- Ovo je neopisivo! Trogir okreće novu stranicu i počinje novo razdoblje. Ovo je doista most koji život znači jer znamo da je bilo situacija kada se na Čiovo nisu mogli probiti ni Hitna ni vatrogasci. Svi smo presretni. Ovo sigurno nije kraj gužvi u gradu, ali je jedan veliki korak koji se morao napraviti i drago mi je da je napravljen. Znamo da se uz najbolju volju nekada situacija tako posloži da neke stvari nije moguće napraviti kada bi htjeli, ali treba biti uporan i tko čeka taj i dočeka. Ovo je projekt oko kojeg u Trogiru nikada nije bilo političkih neslaganja i mislim da tako zajedno trebamo nastaviti raditi i dalje. Kao što su, uostalom, i nogometaši sada pokazali da se zajedničkim radom mogu postići vrhunski rezultati. Pristupna cesta na čiovskoj strani još nije spremna za puštanje u promet, ali bit će uskoro, čeka se uporabna dozvola, a pristupna cesta na kopnenoj strani trebala bi biti do početka idućeg tjedna, čeka je tehnički pregled. Ona će dosta rasteretiti promet jer će voditi direktno na obilaznicu - rekao je Bilić i najavio da se u rekonstrukciju starog mosta planira krenuti nakon sezone.

Vaša reakcija na temu