Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POVIJESNI TRENUTAK: MIH sirana Kolan dobila prvi certifikat za Paški sir

POVIJESNI TRENUTAK: MIH sirana Kolan dobila prvi certifikat za Paški sir

Paški sir je od danas u samoj eliti sireva, ne samo na europskoj, već i na svjetskoj razini

MIH sirana Kolan je uspješno, skupa sa svim svojim kooperantima, prošla sve faze procesa kontrole i certifikacije Paškoga sira, te je bez ikakvih nesukladnosti ispunila sve uvjete navedene od strane Udruge proizvođača Paškoga sira u specifikaciji proizvoda. Sukladno tome, danas je upravo Paški sir MIH sirane Kolan dobio prvi certifikat za Paški sir (ZOI), izdan od strane Biotechnicona.  Biotehnicon je, naime, akreditiran za aktivnosti certifikacije proizvoda prema međunarodnoj normi HRN EN ISO/IEC 17065, koja se odnosi na rad certifikacijskih tijela za proizvode kod Hrvatske akreditacijske agencije. 

- Ovo je povijesni trenutak za otok Pag u kojem je Paški sir konačno dobio ono što zaslužuje. Zaštićen je od strane Ministarstva poljoprivrede RH, što je najveća razina zaštite izvornosti proizvoda koja postoji u Republici Hrvatskoj, izvršena prema svim standardima EU, a sljedeći cilj je upravo zaštita na razini Europe. Paški sir je od danas u samoj eliti sireva, ne samo na europskoj, već i na svjetskoj razini. Ova oznaka daje poseban značaj kontroli proizvodnje Paškoga sira. Obilježja ovakvog jednog certificiranog proizvoda su jasno definirane sirovine, detaljan opis gotovog proizvoda, striktno geografsko područje proizvodnje, dokaz o porijeklu Paškoga sira, kakvoća i ostale strogo definirane karakteristike proizvoda - poručili su iz MIH sirane Kolan.


Svi članovi Udruge, firme i obiteljska poljoprivredna gospodarstva sudjeluju u ovom procesu i podržavaju ga. Njihov zajednički interes je upravo zaštita Paškoga sira za dobrobit svih stanovnika otoka Paga, stoga maksimalno surađuju i rade na tome da se ovaj proces za svakog od članova Udruge pozitivno privede kraju. 

- Garancija kvalitete naših sireva je nasljeđe obitelji Pernjak, i obveza spram naših predaka. Ovim korakom omogućit ćemo svim sljedećim naraštajima da iz koljena na koljeno, kao što je to oduvijek i bilo, prenesu tradicionalnu recepturu, sastojke i način proizvodnje Paškoga sira. Možemo slobodno reći da je to jedan proizvod koji se odupire vremenu, te se nadam da će ovaj naš prvi, povijesni, cerftifikat za Paški sir (ZOI) omogućiti da Paški sir ostane upravo ovo što je sada - kralj sireva, barem još 500 godina! - rekao je Šime Pernjak, koji je zajedno sa bratom Marinom i ocem Dubravkom vlasnik MIH sirane Kolan.

Vaša reakcija na temu