Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Povjerenstvo protiv gradnje CGO Lećevica: 'Vrši se hajka na ministra Dobrovića'

Povjerenstvo protiv gradnje CGO Lećevica: 'Vrši se hajka na ministra Dobrovića'

On je u vladi pola godine, ali izgleda da je za sve kriv - poručuje Ante Božić

Povjerenstvo protiv gradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica obratilo se javnosti priopćenjem kojega potpisuje predsjednik tog tijela Općine Unešić Ante Božić. Prenosimo ga u cijelosti...

U zadnje vrijeme se vrši otvorena i neviđena hajka na ministra zaštite okoliša gospodina Slavena Dobrovića u svezi nove strategije kružnog gospodarenja otpada, a i zbog planiranog centra za gospodarenje otpadom 'CGO Lećevica' od strane Splitsko-dalmatinske županije

Upravo se obraćamo javnosti zbog navedenog centra s kojim se od 2000 god. kreće u realizaciju, dakle punih šesnaest godina. Ministar Dobrović je šesti ministar u vladi RH od početka projekta, u vladi je pola godine, ali izgleda da je za sve kriv.

Što je sa zadnjih petnaest i pol godina pod vodstvom četiri župana u Splitsko-dalmatinskoj županiji (Lukšić, Peronja, Sanader, Ževrnja), što je sa pet ministar u zadnjih petnaest i pol godina u vladi RH (Kovačević, Banac, Dropulić, Holy, Zmajlović) - ništa. Taj nebulozni projekt prilikom aplikacije kod EU je već odbačen dva puta i vješto se krilo od svekolike javnosti, a sad je za sve kriv čovjek koji u ministarstvu radi pola godine i želi napokon pomaknuti stvari sa mrtve točke,te utvrditi je li CGO Lećevica rješenje ili već punih šesnaest godina bacanja novca u vjetar.

Županija šibensko kninska i općina Unešić 2003 god. zauzele su negativan stav prema navedenom projektu te donijeli odluke o protivljenju gradnje CGO Lećevica jer bi isti bio smješten na samoj granici sa općinom Unešić gdje bi skoro sav negativan utjecaj trpjeli stanovnici općine Unešić.

Pobunili su se i stanovnici općine Unešić ,općine Lećevica te ekološke udruge 'Rast Zagore' iz Lećevice, 'Zmajevac' iz Unešića, kordinacija udruga 'Zvona Zagore', 'Sunce' iz Splita, 'Zvona Kaštela' iz Kaštela, 'Eko Kvarner', 'Keks', kaštelanski krizni stožer iz Kaštela, mreža stranaka iz cijele Hrvatske te svojim aktivnostima i prosvjedima sa argumentima i činjenicama upozoravali Splitsko dalmatinsku županiju, Vladu RH, Sabor, europske i svjetske institucije i organizacije da je CGO Lećevica ekološki poguban, ekonomski promašen i neodrživ projekt.

Postojao je dogovor između Splitsko-dalmatinske županije i ekoloških udruga:

- Istražit će se tri lokacije koje će dvije predložiti županija ,a jednu ekološke udruge, od tog dogovora nije bilo ništa, ostala je samo lokacija 'Šilovića Doci' u Kladnijicama

- Ako se dokaže poveznica mikrolokacije i izvorišta pitke vode odustati će se od mikro lokacije Šilovića Doci, no međutim nakon pojavljivanja trasera na izvorištima od lokacije se nije odustalo.

Izradom studije utjecaja na okoliš sa lažnim i friziranim podatcima o padalinama mikro lokacija Šilovića Doci u Kladnjicama tj. planirana lokacija CGO Lećevica prebačena je iz postojeće II zone sanitarne odgovornosti u IV. Važno je napomenuti da studiju opće nije trebalo raditi jer je već postojala za tu lokaciju. Studiju je izradio pok. Dr. Franjo Fritz sa suradnicima krajem sedamdesetih, početkom osamdesetih godina. No to je zanemareno, nova studija zanemaruje puno nedostataka o istraživanju flore i faune...Primjer, u studiji se navodi kako prevladava nisko raslinje, a u principu najviše je stoljetne šume gdje prevladava stoljetna hrastovina. Nakon istražnih radnji nažalost ta je šuma nestala pod motornim pilama. Pod ugrozom je i prašuma Ljutina.

Studiju utjecaja na okoliš koju je izradila tvrtka 'IPZ Uniprojekt MCF' d.o.o. Zagreb puna je netočnih podataka, na osnovi te studije prebačeno je zoniranje iz II. u IV. zonu sanitarne odgovornosti.

U 2016. novi novi elaborat za istu lokaciju radi tvrtka 'HUDEC PLAN' d.o.o. iz Zagreba na koju je u resorno ministarstvo stiglo veliki broj prigovora jer se lažnim podacima iz prve studije pridodalo još nekoliko novih.

Mikro lokacija je direktno povezana svojim podzemljem sa izvorištima pitke vode što je i dokazano u najsušnijem djelu godine (osmi mjesec) ubacivanjem trasera u prirodnu pukotinu ,a da prije toga kiša nije pala punih šest mjeseci. Traser u pukotinu je ubačen pod pritiskom ekoloških udruga jer je prije toga bačena u skupe bušotine iz kojih se navodno traser nije pojavio na izvorištima pitke vode. Također trasiranje se moralo ponoviti za vrijeme većih padalina, ali to nije učinjeno. Mikro lokacija se nalazi na cca 470 metara nad morem, zavisni stručnjaci lokaciju smatraju idealnom, nezavisni zločinom.

Hoćemo li nebuloznim projektom jednoga dana ostati bez pitke vode. Samo izvor rijeke Jadro poji u sezoni do cca pola miliona duša ,a traser je dokazao da je direktno povezan sa mikro lokacijom centra. Istina,to neki i priželjkuju jer je na žalost u trgovačkim centrima litra vode već skuplja od litre mlijeka.

Oko same mikro lokacije nalazi se veliki broj impozantnih speleoloških objekata, u nekima se nalaze endemske vrste kao što je račić ,legla šišmiša itd... Niti jedan speleološki objekt nije stručno obrađen, a naloženo je od strane resornog ministarstva da se to napravi. Jedan od najvećih je uz samu lokaciju .Spuštajući se uskim otvorom 135 m nailazi se na impozantnu dvoranu veliku kao čitavi stadion na Poljudu sa tribinama.

Još bi se toga puno moglo dodati što se kosi sa gradnjom takvog projekta u djevičanski čistoj Dalmatinskoj zagori posebno od osnutka poduzeća 'Čisti okoliš' d.o.o. 2005. god. u kojemu je revizija otkrila nečasne radnje sa manipulacijom novca poreznih obveznika. Ekonomsku stranu nećemo niti spominjati. Sama udaljenost od mjesta nastanka otpada do predviđene lokacije govori sve. Apsolutno ekonomske opravdanosti nema za takav projekt.

Važno je napomenuti da se najveći dio zemljišta na mikro lokaciji nalazi u privatnom vlasništvu i da je taj pašnjak dok uopće nije donesen prostorni plan procjenjen na 95,00 kn po m2,a u samom centru općine Lećevica kvadrat građevinskog zemljišta vrijedi osam eura, tj. cca 60,00 kn... Pametnome dosta.

Općina Unešić je sve relevantne dokaze i činjenice dostavila resornom ministarstvu na uvid, te u dva nedavna prijema kod pomoćnice Ministra, te kod samog ministra usmeno iskazala nezadovoljstvo planiranim projektom.

Općina Unešić svoj razvoj temelji na proizvodnji ekološke hrane,(stočarstvo, poljoprivreda), uzgojem aromatičnog bilja, eko-etno turizmom itd.

Gradnjom ovakvog objekta stanovnici općine Unešić gube ekološku markicu za uzgoj te bi bila nanesena velika materijalna šteta i nepravda.

Općina Unešić 2003 god. donijela je odluku o sanitarnoj zaštiti pet sela (Vinovo Gornje, Čvrljevo, Utore Gornje, Utore Gornje, Visoka) koje nemaju vodu iz cjevovoda, na ovu odluku se također oglušila županija splitsko-dalmatinska i općina Lećevica.

Na kraju, zahtijevamo od Ministarstva zaštite okoliša, Županije Splitsko-dalmatinske te općine Lećevica da se trajno ukloni mogućnost gradnje nebuloznog objekta na ovoj lokaciji i da se nađe primjernije mjesto za ovakav projekt.

Ukoliko se ozbiljno ne pristupi ovome problemu, pravorijek ćemo tražiti kod europskih institucija, te svjetskih organizacija koje se bave kraškim područjima i vodama.

Također je važno napomenuti, kako se ne bi stekao dojam, da su predsjednik i članovi 'Povjerenstva protiv gradnje CGO Lećevica' simpatizeri neke druge političke opcije od one na poziciji u SD županiji. Upravo suprotno, predsjednik i članovi su mahom iz redova HDZ-a, mahom s 27-godišnjim stažom koji svo ovo vrijeme propagiraju prave vrijednosti koje su utvrđene još u nastanku, a rezultati na izborima nam daju za pravo, te imamo kredibilitet da kolege čiji Županijski odbor SDŽ i Gradski odbor Splita uporno guraju ovaj nebulozni projekt , javno upozorimo da projekt sadrži ekološke promašaje, ekonomske neodrživosti i kriminalne elemente.

Vaša reakcija na temu